Förslag: Staten bör ta ansvar för grön industri
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Förslag: Staten bör ta ansvar för grön industri

Förslag:

Staten måste ta större ansvar för de ekonomiska risker som kommuner med stora gröna industriprojekt står inför, anser fyra kommuner – Boden, Skövde, Skellefteå och Falköping – samt företrädare för Fossilfritt Sverige.

För att andra kommuner ska våga delta i den gröna omställningen behövs bättre förutsättningar och incitament, skriver företrädarna på DN Debatt.

De anser att en riskdelningsmodell med kreditgarantier och räntefria lån ska införas mellan kommun och stat. Vidare bör statliga klimatpengar kunna gå till kommunala investeringar i bostadsbyggen, infrastruktur och system för vatten och värme.

Dessutom behövs ett systemskifte för att skapa förutsättningar för den snabba tillväxten – möjliggör utbyggnad av elnät och kollektivtrafik på prognos, föreslår de.

Debattörerna föreslår även att expansionskommuner ska få större frihet att testa regler och lagar utifrån det aktuella läget, eftersom rådande regler inte är utformade för en snabb samhällsomvandling.

Slutligen föreslås att en kunskapsplattform inrättas. Det krävs för att kommuner som redan expanderar ska kunna lägga all sin tid och kraft på just det och inte behöva "agera stödlinje för kommuner som håller på att sätta i gång".

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt