Visselblåsare som varnade för fel i Boeings 737 Max har avlidit
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Visselblåsare som varnade för fel i Boeings 737 Max har avlidit

Visselblåsare

Joshua Dean, tidigare kvalitetsrevisor på Boeings leverantör Spirit Aerosystems och en av de visselblåsare som varnade för tillverkningsfel i Boeing 737 Max, har gått bort. Dean är den andra visselblåsaren att omkomma i år. Han blev 45 år gammal.

  • Joshua Dean var tidigare kvalitetsrevisor på Boeings leverantör Spirit Aerosystems och varnade för tillverkningsfel i Boeing 737 Max.
  • Dean är den andra visselblåsaren att dö i år och blev 45 år gammal.

Joshua Dean lämnade in ett klagomål till den amerikanska luftfartsmyndigheten, FAA, där han påtalade allvarliga och grova tjänstefel av högsta kvalitetsledningen för 737:s produktionslinje. Detta skedde under en tid då två 737 Max-plan var inblandade i dödliga haverier under 2018 och 2019, vilka sammanlagt krävde 346 människoliv.

Avskedades efter larm om säkerhetsproblem

Dean blev avskedad från Spirit Aerosystems förra året, och anklagade senare företaget för att ha avskedat honom på grund av att han larmat om säkerhetsproblem hos Boeing. Vi på Börskollen följer utvecklingen och händelserna kring Boeings 737 Max noggrant och kommer att rapportera om eventuella fortsatta konsekvenser av dessa säkerhetsbrister.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

En annan visselblåsare hittades död

En annan visselblåsare, John Barnett, hittades död i mars i vad som tyder på ett självmord. Han hade tidigare uppgivit till New York Times att han hittat ett "kluster av metallspån" som hängde över ledningar till flygkontroller, vilket kunde ha orsakat katastrofala skador om ledningarna trängts igenom.

Börskollen om Boeing

Boeing är en global flygplanstillverkare. Bolaget inriktar sig mot flera segment och erbjuder idag, förutom tillverkning av reguljära och kommersiella flygplan, även flygplan för försvarsindustrin, samt rymdsektorn. Bolaget designar och tillverkar jetliners, militära flygplan, satelliter, samt missil- och lanseringssystem. Boeing grundades 1916 och har sitt huvudkontor i Chicago, Illinois.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Boeing, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Boeing

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Boeing

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt