Visselblåsarutredningen: Därför fick Bicos grundare lämna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Visselblåsarutredningen: Därför fick Bicos grundare lämna

Visselblåsarutredningen:

Grundarna för bioteknikbolaget Bico, inklusive den tidigare VD:n Erik Gatenholm, har tvingats lämna företaget med omedelbar verkan. Detta beslut följer en visselblåsarutredning som avslöjade en aggressiv säljmetodik, vilket ledde till att intäkter bokfördes felaktigt. Trots att dessa handlingar inte var olagliga, ansågs de vara olämpliga och har resulterat i en betydande nedgång för företagets aktier.

  • Bioteknikbolaget Bicos grundare, inklusive tidigare VD Erik Gatenholm, har tvingats lämna på grund av en visselblåsarutredning.
  • Utredningen avslöjade en 'aggressiv säljkultur' och felaktig bokföring av intäkter.
  • Företagets aktier har tappat 92 procent av sitt värde sedan toppnoteringen sommaren 2021.

En "aggressiv säljkultur"

Utredningen har belyst att det förekom en aggressiv säljkultur inom Bico, för vilken Gatenholm var ytterst ansvarig. Detta ledde till att intäkter bokfördes under felaktiga perioder, och i vissa fall alldeles för tidigt, som när produkter skickades ut för provning eller demonstration.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Aktiens tapp

I spåren av utredningen och de efterföljande avskeden har Bicos aktier rasat med 9,4 procent på Stockholmsbörsen. Sedan toppnoteringen under sommaren 2021 har aktien tappat över 92 procent av sitt värde.

Ordförande Rolf Classon har uttryckt sitt allvar kring situationen och underströk att även om dessa handlingar inte var olagliga, var de klart olämpliga. Han påpekar att det var nödvändigt att Gatenholm och medgrundaren Hector Martinez lämnade företaget för att skydda det och återuppbygga marknadsförtroendet.

Hos Börskollen fortsätter vi att noga övervaka utvecklingen kring Bico och dess påverkan på marknaden.

Börskollen om BICO Group

BICO Group är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern BICO på Mid Cap. BICO Group verkar inom sektorn Hälsovård och aktien har 14783 st ägare hos Avanza samt 3068 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

BICO Group är verksamma inom medicinteknik. Bolaget är specialiserade inom biokonvergens och tillhandahåller teknik, produkter och tjänster för biologi. Med fokus på applikationsområdena bioprintning, multiomics, cellinjeutveckling och diagnostik utvecklar och marknadsför bolaget teknik som gör det möjligt för forskare att odla celler i 3D-miljöer, genomföra läkemedelsscreening och skriva ut mänskliga vävnader och organ för medicinsk, läkemedels- och kosmetisk industri.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om BICO Group, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om BICO Group

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien BICO Group

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt