Volkswagen och Xpengs första gemensamma elbil blir en SUV
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Volkswagen och Xpengs första gemensamma elbil blir en SUV

Volkswagen

Volkswagens och det kinesiska företaget Xpengs första samproduktion kommer att vara en elektrisk SUV, enligt ett pressmeddelande. Detta markerar ett viktigt steg i deras partnerskap som inleddes i juli. Volkswagen, som försöker återerövra marknadsandelar i Kina, förutspår att gemensamma inköp och innovationer kommer att minska utvecklingstiden med mer än 30 procent.

  • Den första bilen från Volkswagens och Xpengs partnerskap kommer att vara en elektrisk SUV.
  • Partnerskapet kommer att fokusera på plattformar och mjukvara.
  • Volkswagen förutspår att samarbetet kommer att minska utvecklingstiden med över 30 procent.

Samarbetet mellan Volkswagen och Xpeng kommer främst att ske inom områdena plattformar och mjukvara. Detta samarbete inleddes när Volkswagen i juli meddelade att de skulle köpa 4,99 procent av aktierna i den kinesiska elfordonspartnern för 700 miljoner dollar, med planer på att gemensamt lansera två elbilar 2026. Köpet fullbordades sedan i december, rapporterar Reuters.

Fokus på hastighet i utvecklingen

Volkswagen, som försöker återerövra marknadsandelar i Kina som de har förlorat till inhemska konkurrenter, förklarade att gemensamma inköp, tillsammans med innovationer i design- och konstruktionsfaserna, kommer att reducera utvecklingstiden med mer än 30 procent. "På världens största och snabbast växande elbilsmarknad är hastigheten grundläggande", sade Ralf Brandstatter, styrelseledamot i Volkswagen och även ansvarig för Kina.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Samutvecklad plattform med VW-logotyp

De bilar som ska produceras inom ramen för partnerskapet kommer att bära VW:s logotyp, men kommer att byggas på en gemensamt utvecklad plattform. Denna plattform baseras på Xpengs G9 "Edward"-teknik, som lanserades för tio år sedan när företaget var en uppstart. Hos Börskollen följer vi med spänning denna utveckling inom elbilssektorn.

Börskollen om Volkswagen

Volkswagen Group är en global fordonskoncern. Sedan etableringen 1937 innehar koncernen ett flertal varumärken såsom Audi, Bentley, Bugatti, Commercial Vehicles, Ducati, Lamborghini, Porsche, Skoda och Volkswagen. Produktionen är koncentrerad till Europa och Asien. Utöver huvudverksamheten erbjuds diverse leasing- och finansieringsmöjligheter. Volkswagen Group grundades 1937 och har sitt huvudkontoret i Wolfsburg, Tyskland.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Volkswagen, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Porsche

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt