Volkswagen storsatsar i elbilstillverkaren – aktien rusar över 40 procent i förhandeln
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Volkswagen storsatsar i elbilstillverkaren – aktien rusar över 40 procent i förhandeln

Volkswagen

Den tyska biltillverkaren Volkswagen meddelar att de investerar 1 miljard dollar i den amerikanska elbilstillverkaren Rivian Automotive. Samarbetet inkluderar planer på att skapa ett samriskbolag för att utveckla framtidens elektriska arkitektur. Beslutet påverkar Volkswagens prognos för innevarande år.

  • Volkswagen investerar 1 miljard dollar i Rivian Automotive.
  • Planer på samriskbolag för elektrisk arkitektur.
  • Justering av Volkswagens kassaflödesprognos.

Enligt ett Finwire har Volkswagen beslutat att investera 1 miljard dollar i Rivian Automotive genom ett konvertibelt skuldebrev. Skuldebrevet kommer senare att omvandlas till ett aktieinnehav i Rivian, förutsatt att nödvändiga myndighetsgodkännanden erhålls, vilket kan ske tidigast den 1 december. Det är ännu oklart vilken andel av Rivian som Volkswagen kommer att få.

Framtida tekniksamarbeten

Förutom investeringen planerar parterna att etablera ett samriskbolag (JV) med fokus på elektrisk och elektronisk arkitektur (E/E-arkitektur). Målet är att utveckla nästa generations teknik inom detta område. Ett slutgiltigt beslut om JV-bolaget är dock ännu inte fattat, då det kräver ytterligare godkännanden från myndigheter och en genomförbarhetsanalys av integrationen av E/E-arkitekturen i Volkswagens fordon.

Om samriskbolaget blir framgångsrikt kan Volkswagen investera ytterligare 4 miljarder dollar under perioden 2025-2026.

Justering av kassaflödesprognos

Med anledning av den stora investeringen justerar Volkswagen nu sin prognos för kassaflödet för sin Automotive-division för innevarande år. Den tidigare prognosen på 4,5-6,5 miljarder euro har nu reviderats till 2,5-4,5 miljarder euro.

På Börskollen ser vi att denna utveckling är en betydande satsning för Volkswagen, då de inte bara stärker sitt inflytande i elbilssektorn utan även satsar på framtida teknologier genom potentiella ytterligare investeringar i Rivian.


Aktien, som är noterad på den amerikanska börsen, rusar kraftigt i förhandeln och är i skrivande stund upp över 40 procent till kursen 16,90 dollar. Vi får se hur aktien handlas när ordinarie handel inleds senare idag kl. 15.30.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Volkswagen

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt