Volvo Cars gasar i Europa – stark start för ny el-suv
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Volvo Cars gasar i Europa – stark start för ny el-suv

Volvo

Volvo Cars rapporterar en global försäljningsökning på 8 procent i juni, med totalt 71 514 sålda bilar. Uppgången drivs främst av starka resultat i Europa och Latinamerika, samt av den nya helt eldrivna lilla suv:en EX30.

  • Försäljningen av elektrifierade modeller ökade med 41 procent jämfört med föregående år.
  • Den totala försäljningen för första halvåret 2023 uppgick till 388,073 bilar, en ökning med 14 procent.
  • Försäljningen i USA minskade med 28 procent på grund av IT-störningar.

Enligt ett pressmeddelande från Volvo Cars nådde den globala försäljningen i juni 71 514 bilar, vilket är en ökning med 8 procent jämfört med samma period förra året. Utvecklingen beror främst på starka prestationer i Europa och Latinamerika, samt den helt eldrivna lilla suv:en, EX30 som började levereras så sent som i december.

Stark ökning av elektrifierade modeller

Försäljningen av elektrifierade modeller, både helt elektriska och hybridmodeller, ökade med 41 procent jämfört med föregående år. Dessa modeller stod för 48 procent av alla sålda bilar under juni, där andelen helt elektriska bilar utgjorde 26 procent.

Totalt sett uppgick försäljningen under perioden januari till juni till 388 073 bilar globalt, vilket motsvarar en ökning på 14 procent jämfört med samma period 2023.

Försäljning i olika regioner

I Europa såldes 36 474 bilar i juni, en ökning med 34 procent jämfört med samma period förra året. Försäljningen av elektrifierade modeller i Europa ökade med hela 54 procent och utgjorde 66 procent av alla sålda bilar i regionen under månaden.

Försäljningen i USA minskade dock med 28 procent under juni, med totalt 9 304 sålda bilar. Trots detta ökade försäljningen av plug-in hybridmodeller med 75 procent jämfört med föregående år. Minskningen i USA berodde delvis på omfattande IT-relaterade störningar som drabbade tusentals återförsäljare.

Volvo Cars försäljning i Kina nådde 14 049 bilar, en minskning med 9 procent jämfört med juni 2023. Försäljningen av elektrifierade modeller i Kina ökade dock med 12 procent till 1 448 sålda bilar.

Toppmodeller och framtidsutsikter

Volvo XC60 var den mest sålda modellen i juni med 19 222 sålda bilar, följt av XC40/EX40 med 16 195 sålda bilar och EX30 med 12 513 sålda bilar. Björn Annwall, chief commercial officer och vice VD på Volvo Cars, säger i en kommentar att han är nöjd med de positiva resultaten och betonar den fortsatta starka efterfrågan på företagets bilar.

Vi på Börskollen följer noga utvecklingen inom bilindustrin, och Volvo Cars fortsatta framgångar på marknaden är ett tydligt tecken på deras strategiska riktning.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Volvo Car

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Volvo Car

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt