Volvo flyttar produktion från Kina till Belgien
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Volvo flyttar produktion från Kina till Belgien

Volvo

Volvo Cars har börjat flytta delar av sin kinesiska elbilstillverkning till Gent i Belgien, rapporterar The Times. Det sker samtidigt som EU utreder nya importtullar på elbilar från Kina.

Källor uppger för The Times att utöver EX30-tillverkning kan även produktion av vissa modeller avsedda för den brittiska marknaden komma att flyttas till Belgien.

"Vi kan inte bekräfta att anledningen till att vi även ska börja producera EX30 i Belgien har med införandet av tullar i EU att göra. Det är för tidigt att spekulera i konsekvenserna av vad denna utredning kommer att komma fram till, eller eventuella åtgärder", skriver Kristin Boldemann Wester, global pr-chef för Volvo, i ett mejl till TT.

Volvo Cars, som ägs av kinesiska Geely, bedöms av analytiker vara den av de västerländska fordonstillverkarna som skulle drabbas hårdast av höjda Kina-tullar.

"Beslutet att även bygga EX30 i Gent återspeglar vår ambition att bygga våra bilar där vi säljer dem i så stor utsträckning som möjligt", skriver Kristin Boldemann Wester.

I ett begynnande handelskrig utreder EU en rad produkter från Kina efter misstankar om prisdumpning och oskäliga statliga subventioner. Mycket handlar om grön teknik som elbilar, tåg och utrustning till solenergianläggningar.

Ett besked från EU om nya tullavgifter kan komma i veckan och i så fall börja gälla i början av juli.

USA skärpte i maj importtullarna på strategiskt viktiga varor från Kina. Avgiften på elbilar höjdes till exempel från 25 till 100 procent.

Tidigare i veckan meddelade Volvo att 72 000 EX30 återkallas världen över på grund av ett fel på skärmen som visar hastigheten.

Källa: Joakim Magnå/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Volvo Car

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Volvo Car

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt