Volvos elbilar vinner mark i Europa – medan Tesla tappar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Volvos elbilar vinner mark i Europa – medan Tesla tappar

Volvos

Volvo har stärkt sin position på den europeiska elbilsmarknaden under 2024 och är nu näst största märke, mycket tack vare framgången med den nya modellen EX30. Samtidigt har Teslas försäljning av Model Y minskat avsevärt, vilket har påverkat deras totala försäljningssiffror negativt. Ändå är Tesla fortsatt största märke.

  • Volvo har ökat sin försäljning med 22 000 bilar fram till april 2024.
  • Tesla Model Y har tappat 14 000 sålda bilar.
  • Elbilar utgör 13 procent av alla sålda bilar i Europa 2024.

Volvo har sett en stark tillväxt på elbilsmarknaden under 2024 med nya modellen EX30 i spetsen, rapporterar motorsajten Carup. Enligt siffror från Dataforce i Automotive News har Volvo totalt sålt 40 000 enheter av modellerna EX30 och EX40 fram till april i år, vilket gör Volvo till Europas näst största elbilsmärke. Denna framgång har inneburit en ökning av försäljningen med 22 000 bilar jämfört med föregående period.

Hög inflation påverkar marknaden

Elbilssektorn har generellt sett påverkats av hög inflation, vilket har minskat konsumenternas köpkraft. Trots detta har Volvo lyckats öka sin försäljning markant, vilket står i kontrast till många av deras konkurrenter. Tesla, som var Europas ledande elbilsmärke 2023, har sett en minskning i försäljningen av sin Model Y med 14 000 bilar. Model Y, som tidigare var den mest sålda bilen i Europa, ligger nu på åttonde plats fram till april 2024, rapporterar Carup vidare.

Teslas försäljningsutmaningar

Samtidigt har Tesla Model 3 uppvisat en positiv försäljningstrend med en ökning på 9 000 sålda bilar. Trots detta har Tesla totalt sett minskat sina försäljningssiffror med cirka 5 000 bilar under året. Den negativa trenden för Model Y har lett till att modellen endast hamnade på en 28:e plats i april 2024. Trots dessa utmaningar är Tesla fortfarande det största elbilsmärket i Europa.

Vi på Börskollen ser att elbilsmarknaden fortsätter att växa, med elbilar som nu utgör 13 procent av alla sålda bilar i Europa 2024. Totalt sett har elbilsförsäljningen ökat med 6,2 procent jämfört med föregående år, vilket visar på en fortsatt efterfrågan på elbilar trots ekonomiska utmaningar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Volvo Car

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt