Wall Street: Varning för Mag 7 – därför bör du satsa på småbolagen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Wall Street: Varning för Mag 7 – därför bör du satsa på småbolagen

Wall

Stora teknikbolag som Nvidia har dominerat Wall Streets senaste rally, men småbolag kan ha potential för återhämtning i takt med räntesänkningar. Fyra av de sju mest framstående amerikanska aktierna har stått för omkring 50% av avkastningen på det amerikanska aktieindexet sedan början av året, men höga värderingar skapar oro för en potentiell bubbla, menar analytiker.

  • Vinstutvecklingen i tekniksektorn har varit god, men värderingarna har också sprungit iväg uppåt.
  • Räntesänkningar kan gynna småbolag som hittills har halkat efter på grund av stigande räntor och recessionsskräck.
  • Amerikanska småbolag kan bli attraktiva när Federal Reserve börjar föra en mer expansiv penningpolitik.

Wall Streets rally har under mer än ett år dominerats av sju företag, kända som de "Mag 7": Nvidia, Meta Platform, Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet och Tesla. Dessa bolag stod för 33% av vinsterna i Morningstar US Market Index under 2023, och fyra av dessa aktier (Nvidia, Microsoft, Meta och Amazon) har sedan januari stått för omkring 50% av den totala avkastningen.

"I den här miljön måste aktieinvesterare vara försiktiga, med tanke på att endast ett fåtal företag har marknadsledarskap och värderingarna är höga, särskilt bland stora bolag", säger investeringschefen Saira Malik i en artikel hos Morningstar.

Småbolag historiskt lågt värderade

Investeringsexperter börjar dock varna för de höga värderingarna inom dessa stora teknikbolag. Däremot framhåller de att småbolag, som har halkat efter under de senaste två åren, kan vara en potentiellt god investeringsmöjlighet.

Småbolagen har dragits med av stigande räntor och recessionsskräck, men deras värderingar är nu på den lägsta nivån sedan december 2001 jämfört med storbolag, menar Malik och får medhåll från David Sekera, chefsstrateg för USA på Morningstar;

"Våra värderingar stöder en övervikt i småbolag, en blygsam övervikt i medelstora bolag och en undervikt i stora bolag."

Många förvaltare och strateger tror att småbolag kommer att bli mer attraktiva när Federal Reserve börjar föra en mer expansiv penningpolitik. Småbolag som har haft det tufft under den senaste tiden kan dra nytta av detta, eftersom de är mer känsliga för finansiella förändringar och därmed kan gynnas mer av räntesänkningar än vad stora bolag gör.

Dessa småbolag bör du leta efter

Enligt Malik, bör man fokusera på småbolag som har prissättningskraft ("pricing power"), då det kan mildra effekterna av inflationen. Hon framhåller särskilt högkvalitativa företag som är exponerade mot företagens vinster och programvaruföretag med hållbara affärsmodeller och oelastisk efterfrågan på deras produkter och tjänster.

Ytterligare ett sätt att få exponering är genom att istället sikta in sig på fonder med exponering mot amerikanska småbolag. Nedan listar vi de fem med högst rating hos Morningstar samt deras snittavkastning per år under de senaste fem åren.

Fond Morningstar betyg Årlig snittavkastning, 5 år
Didner & Gerge US Small and Microcap ★★★★★ 14,2%
T. Rowe Price US Smlr Cm Eq A USD ★★★★★ 13,5%
VAM US Small Cap Growth B USD ★★★★ 13,6%
Heptagon Driehaus US Micro Cap Eq C$ Acc ★★★★ 19,0%
GS US Small Cap Equity I Inc USD ★★★★ 12,5%

Källa: Morningstar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt