Xbranes ekonomiska utmaningar – "Det är tufft"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Xbranes ekonomiska utmaningar – "Det är tufft"

Xbranes

Det är svåra tider för biopharma-bolaget Xbrane. Företaget tvingas genomföra ett omfattande besparingsprogram med målet att återuppnå ett positivt kassaflöde. Efter en tid av ekonomiska utmaningar väntar nu bolaget på godkännande för att sälja sitt läkemedel Ximluci på den amerikanska marknaden.

"Det är tufft, men besparingarna är något vi behöver göra för att komma till positivt kassaflöde så snart som möjligt", säger Xbranes vd Martin Åmark.

Besparingsprogram och osäkert framtidsscenario

I torsdags meddelade Xbrane ett besparingspaket som innebär att 40 tjänster försvinner och utvecklingen av läkemedlet Xtrudane läggs på is. Dessa åtgärder ledde till 20 procent fall i företagets aktiekurs. När besparingsprogrammet är fullt implementerat förväntas det minska företagets utgifter med 50 miljoner kronor per år.

Huvudorsaken till Xbranes ekonomiska svårigheter är att försäljningen av ögonläkemedlet Ximluci inte har gått så bra som förväntat. Läkemedlet är en biosimilar, ett billigare men likvärdigt alternativ till originalläkemedlet Lucenti. Trots att Ximluci sedan 2022 är godkänt för användning i Europa, har det inte varit populärt bland ögonläkare.

Detta rapporterar di.se om.

Utsikter på den amerikanska marknaden

Åmark ser en potentiell vändpunkt för bolaget i april nästa år, när amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ska besluta om Ximluci får säljas i USA. Efter att Xbrane förlorade sin samarbetspartner Bausch & Lomb under sommaren, finns det för tillfället ingen distributör för läkemedlet i USA. Dessutom är det oklart om FDA kommer att godkänna läkemedlet.

"Vi hoppas och tror att FDA kommer att godkänna Ximluci, men även om de inte gör det så handlar det i sådana fall om en försening", säger Åmark.

Angående risken för ytterligare nyemissioner i framtiden, kommenterar Åmark: "Vi gör allt vi kan för att undvika det, men det går inte att utesluta. Att ta in nytt kapital i dagens marknad kommer bli väldigt dyrt."

Om Xbrane

Xbrane Biopharma är verksamma inom bioteknik. Bolaget är specialiserade inom forskning och utveckling av läkemedel för behandling av kritiska sjukdomar. Idag är verksamheten inriktad mot forskning inom mikrosfärisk teknologi och inom utvecklingen av proteinmolekyler. Produkterna används vid behandling utav prostatacancer och endometrios samt av diverse sällsynta och allvarliga ögonsjukdomar. Bolagets huvudkontor ligger i Solna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Xbrane Biopharma

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Xbrane Biopharma

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt