Yellen motsätter sig global förmögenhetsskatt för miljardärer - "inget vi kan skriva under på"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Yellen motsätter sig global förmögenhetsskatt för miljardärer - "inget vi kan skriva under på"

Yellen

USA:s finansminister Janet Yellen har uttryckt sitt motstånd mot förslaget om en global förmögenhetsskatt på miljardärer. Förslaget, som initierats av Brasilien under G20, syftar till att förhindra skatteflykt genom att införa en enhetlig skatt på miljardärer världen över.

  • Janet Yellen motsätter sig global förmögenhetsskatt på miljardärer
  • Förslaget drivs av Brasilien och andra G20-länder
  • Yellen föredrar progressiv beskattning men inte en global lösning

Brasilien, som i år leder G20, har tillsammans med flera andra länder föreslagit en global skatt på miljardärer. Syftet med förslaget är att förhindra att förmögna individer undviker skatt genom att flytta sina tillgångar till länder med låg eller ingen beskattning, rapporterar Dagens Industri.

En parallell till bolagsskatt

Förslaget om en global förmögenhetsskatt på miljardärer liknar det golv för bolagsskatt som förhandlades fram mellan 140 länder 2021. Det förslaget har dock stött på hinder, särskilt i USA där Republikanerna är starkt emot det.

Inför de kommande samtalen inom G7 har Janet Yellen klargjort att hon inte stöder idén om en global förmögenhetsskatt. Hon har istället betonat vikten av progressiv beskattning men avvisat tanken på ett globalt arrangemang för beskattning av miljardärer.

"Inget vi kan skriva under på"

”Vi tror på progressiv beskattning. Men idén om ett gemensamt globalt arrangemang för att beskatta miljardärer där intäkterna omfördelas på något sätt, vi stöttar inte processen för att nå det. Det är inget vi kan skriva under på”, sa Janet Yellen.

Bidenadministrationen har också visat intresse för att beskatta de rikaste hårdare men har fokuserat mer på skatt på intäkter snarare än förmögenheter, inklusive orealiserade vinster, avslutar Dagens Industri.

På Börskollen följer vi noga utvecklingen kring skattepolitik och dess påverkan på både nationell och global nivå. Det återstår att se hur denna debatt kommer att utvecklas och vilka konsekvenser det kan få för globala skattesystem.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt