Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Youple - en utmanare i bolånebranschen för unga utan rika föräldrar

Youple är det senaste bolaget inom lånebranschen, men med en lite mer unik affärsidé. Med ambitionen att göra bolånemarknaden mer tillgänglig för yngre så har man lyckats locka många stora investerare till företaget, som nu arbetar med att få ut sitt Första Bostaden-paket under 2022. Det går däremot redan nu att visa sitt intresse.

Finansbolag som riktar sig till yngre är inte en helt ny idé men det är få bolag som har tagit steget. Ofta handlar det om att man anser att det finns en viss risk att erbjuda så stora lån till människor under 35, då dessa inte alltid har en lika stabil inkomst. Youple är samtidigt ett bolag med många erfarna experter och med en mängd olika stora ägare.

Det här är Youple

Youple är i grunden ett bolag som arbetar med bostadskrediter och har redan tillstånd från Finansinspektionen för detta. Deras affärsidé är att ha ett mycket större kundfokus och med en tydlig etisk linje.

Det här gör Youple till en förnyare i branschen om man jämför med många andra företag som erbjuder liknande typer av lån. Det är däremot inga nybörjare som man hittar i bolaget. VD och grundare är Diviesh Vithlani som spenderade 28 år i ledande befattningar hos bland annat Swedbank.

Du har också Styrelseordförande Lennart Francke som har 36 års erfarenhet från ledande befattningar hos bland annat Handelsbanken, där han också spenderade 6 år som CFO. Han har också arbetat hos Swedbank och suttit i styrelsen för SBAB.

Vill göra lånemarknaden bättre för unga

Youple vill erbjuda en form av startlån för unga, människor som är under 35 år. Lånet riktar sig till unga som har en stabil och välskött ekonomi, men som på grund av sin låga ålder ännu inte hunnit spara ihop tillräckligt för att ha råd med en bostad. Man riktar sig i första hand till storstäder som Malmö, Göteborg, Stockholm och Uppsala.

Dessa personer blir annars hänvisade till den osäkra och dyra andrahandsmarknaden, något som Youple hoppas kunna lösa genom att erbjuda dessa låntagare ett bättre och säkrare alternativ. I utbyte så får Youple rätt till en del av den eventuella bostadsvinsten.

Värdet på privatägda bostäder är enormt

Det är ingen dålig bransch heller. Värdet på privatägda bostäder ligger på 12 000 miljarder kronor och är en enorm marknad. Samtidigt är det inte enkelt att ge sig in i lånebranschen då det finns en enorm konkurrens.

Här kan Youple få en fördel genom att erbjuda sina tjänster till en väldigt specifik kundgrupp, unga under 35 med stabil ekonomi. Det finns idag inte jättemånga som kan erbjuda dessa bolån om de inte har en rik familj eller har väldigt mycket pengar undanlagda.

Du måste trots allt ha en kontantinsats till ditt bolån, vilket inte alla har råd med. Det finns lån utan kontantinsats som Lånoo skriver om, men det är ofta dyrt och leder generellt att man tar ett separat lån för att finansiera kontantinsatsen till bolånet.

Har tagit in mycket kapital

Bolaget har funnits sedan 2015 men det är först under 2022 som man lanserar sina första lån, men det finns redan många investerare som är intresserade. Tunga profiler som H&Ms ordförande Karl-Johan Persson som är också en del av börsaktuella Klarna. Du hittar också Johan Karlsson som också har gått in.

Nu har man också tagit in kapital genom Neptunia Invest och Philian. Man har också befintliga ägare som Svea Ekonomi och RoosGruppen. I slutet av 2021 tog man in 30 miljoner från dessa, kapital som ska finansiera verksamheten som nu lanseras.

Det man har gått ut med än så länge är att man lanserar Första Bostadenpaketet under 2022. Det är ett samlat erbjudande för den som är under 35. Det finns däremot inte något exakt datum tillgängligt för lanseringen, bara att det ska ske under det första halvåret.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt