Ny yrkesskola ska lösa kompetenskrisen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ny yrkesskola ska lösa kompetenskrisen

Ny

En ny skolform, yrkesskola, ska lösa problemet med bristen på yrkesutbildad arbetskraft och få fler vuxna att sadla om. Det föreslås i en utredning som lämnas till regeringen på fredagen.

I fjol utökade regeringen utredarens uppdrag med att föreslå en ny form av yrkesutbildning på gymnasial nivå. Sedan tidigare skulle utredningen, på uppdrag av den förra regeringen, ta fram förslag på hur komvux kan effektiviseras och anpassas till arbetsmarknadens och individens behov.

Den föreslagna nya yrkesskolan ska bredda utbudet av gymnasiala yrkesutbildningar för vuxna där den främsta målgruppen är vuxna som redan har en gymnasieexamen, skriver särskilde utredaren Elof Hansjons på Dagens Nyheters debattsida.

Arbetslivet ska också ges inflytande över utbildningarna som till viss del anpassas efter arbetsmarknadens behov, likt inom yrkeshögskolan. Utredaren föreslår också en reformering av lärlingsutbildningen där arbetsgivaren ges mer inflytande.

Utredaren föreslår att den nya yrkes­skolan ska vara riksrekryterande, alltså att vuxna från hela landet ska kunna söka dit. På så vis kan yrkesskolan ha ett större utbud än komvux.

"I komvux finns ofta bara 10–20 yrkes­utbildningar att välja på i en normal­stor kommun, och dessa är bara tillgängliga för invånare i egna eller närliggande kommuner. De här utbildningarna är ofta bra och tar bland annat emot många inom vård och omsorg, men de räcker inte till", skriver Elof Hansjons.

Källa: Markus Botsjö/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt