Zoegas plockas bort i butiker efter prisbråk
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Zoegas plockas bort i butiker efter prisbråk

Zoegas

City Gross, Hemköp och Willys plockar tillfälligt bort Zoegas kaffe från butikshyllorna – eftersom de anser att leverantören Nestlés prishöjning är för stor.

Butikskedjorna varuförsörjs alla av Axfood-ägda grossisten Dagab som inte vill ge några detaljer om hur stor prishöjning det rör sig om.

– Det här är egentligen inget konstigt. Det händer från tid till annan att vi inte är överens med våra leverantörer i våra förhandlingar. Då kan det hända att vi gör justeringar i sortimentet, säger Marie Svaton, kommunikationschef på Dagab, till TT och fortsätter:

– Vi har löpande förhandlingar och hoppas såklart att vi kommer överens så fort som möjligt. Men just nu är vi inte där.

"Måste ta ansvar"

Det hela uppmärksammades när City Gross satte upp skyltar vid kaffeavdelningen, vilket Nyheter 24 först rapporterade om.

"På grund av Nestlés orimliga prishöjningar på Zoegas har vi valt att plocka bort delar av deras sortiment", lyder en del av texten.

Mikael Lindgren, kommunikationschef för Nestlé, uppger att flera omvärldsfaktorer lett till prishöjningarna, bland annat klimatförändringar och stora svängningar på börsen.

– För att de småskaliga odlarna, som vi köper kaffe ifrån, ska kunna överleva och få ett skäligt pris, så måste vi alla i hela kedjan ta ansvar, säger han till TT.

Reagerar på "orimligt"

Lindgren reagerar på begreppet "orimligt".

– Det vore intressant att veta vilken del av kaffepriset som man anser vara mest orimlig. Är det utbildning av kaffeodlare i hållbara odlingstekniker, är det investeringar i regenerativa jordbruksmetoder, är det hållbara förpackningar, är det transporter eller skälig ersättning till odlarna?

– Jag läste citatet från City Gross. Vad som är orimligt kan säkert se olika ut. Det viktiga för oss är att vi just nu inte är överens, säger Dagabs Marie Svaton.

Vidare säger hon att grossisten måste tänka på många aspekter och "ge plats åt de varor som vi tror är mest attraktiva och prisvärda för konsumenten".

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Axfood

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Axfood

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt