Nyhet

2021

2021 var det starkaste noteringsåret på 20 år, 2022 väntas också bli ett starkt år - EY

Enligt rapporten EY Global IPO Trends var 2021 det starkaste noteringsåret på 20 år. Detta trots en något mättad avslutning under fjärde kvartalet. Spac-bolag väntas få ett tufft 2022, men de låga räntorna håller marknaden öppen ett tag till, enligt EY:s noteringsexpert Andreas Dalhäll.

Genom rapporten Global IPO Trends kartlägger rådgivnings- och revisionsföretaget EY genomförda börsintroduktioner, IPOs, på reglerade marknader och handelsplattformar. Ett väldigt starkt tredje kvartal följdes av ett något svagare fjärde kvartal, men enligt rapporten var fjolåret det mest aktiva på 20 år. I Norden genomfördes mer än 200 nyintroduktioner till ett transaktionsvärde om 22 miljarder dollar.

– Vi har sett en dramatisk ökning även på den nordiska marknaden. Och om vi enbart tittar på Sverige så är det även här det starkaste året på ett par decennier. Totalt sett blev det över 30 noteringar på huvudlistan, att jämföra med ett vanligt år där runt hälften av detta är brukligt. Parallellt såg vi mer än 100 noteringar på First North, säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige.

Det första kvartalet är av tradition det lugnaste vad gäller nyintroduktioner. Det till trots menar Andreas Dalhäll att det finns indikationer på att fler och fler kommer noteras under första kvartalet. Totalt sett så ser även 2022 ut att bli ett starkt noteringsår, om än inte i paritet med 2021 års nivåer, bedömer EY.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt