2023 blir tufft år för detaljhandeln enligt HUI
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

2023 blir tufft år för detaljhandeln enligt HUI

2023

2023 förväntas bli det tuffaste året för detaljhandeln i den nedåtgående konjunkturcykeln, enligt Svensk Handels analysinstituts HUI:s konjunkturrapport. Försäljningen mätt i fasta priser väntas minska med fyra procent.

Prognosen för detaljhandeln står fast på 4,5 procent för 2022 i löpande priser. Prognosen för 2023 sänks till 1,0 procent från 3,0 och utvecklingen 2024 prognostiseras till 0,5 procent.

Prognosen för sällanköpsvaruhandeln är negativ under 2023 även i löpande priser.

Företagen pressas både av konsumenternas minskade köpkraft men även av ökade kostnader att driva butik.

För svensk ekonomi som helhet justeras BNP-prognosen för innevarande år svagt uppåt till 2,4 procent (2,3). Prognosen för 2023 revideras ned till -0,5 procent (0,8) till följd av minskad investeringstakt i ekonomin och en avkyld hushållskonsumtion.

💡 Tips från oss på Börskollen

Aktieapp – Högsta betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och över 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.