Nyhet

4C Strategies ser stark marknad - affärer blir ARR på längre sikt - vd

4C Strategies är just nu aktuella med en notering på First North. Kassan fylls på med 100 miljoner kronor.

“Egentligen har vi inget löpande finansieringsbehov. Vi har alltid varit lönsamma och den här kapitaliseringen ger oss en väldigt bra trygghet och hjälper oss att hantera vår fortsatta expansion”, säger vd Magnus Bergqvist.

4C Strategies är en världsledande leverantör av mjukvara och experttjänster inom samhällssäkerhet, risk- och kontinuitetshantering samt krisberedskap. Bolaget har över 150 uppdragsgivare med användare i över 100 länder. Företaget har etablerat sig i Norden, USA och Storbritannien. På kundlistan finns flera blytunga internationella institutioner såsom Nato, FN, och ECB. Försvarsmakterna i Storbritannien, USA, Sverige och Schweiz med flera är kunder.

“Oss veterligen finns det inte någon direkt konkurrent till oss med samma helhetserbjudande. Det finns inte någon rival att förvärva. Vårt fokus är organisk tillväxt, men utesluter inte förvärv. Det kan handla om någon modul eller ett bolag som öppnar möjligheten för oss att gå in på en viktig marknad. För oss är det dock väldigt viktigt att det är låg risk. Det får inte störa vår verksamhet”, säger Magnus Bergqvist.

Han har suttit på vd-posten i ett decennium. De tragiska händelserna med ett krig i Ukraina visar på behovet av företagets tjänster, menar 4C Strategies-chefen. Han ser en god efterfrågan.

“Det finns korta och långa säljcykler. Kunder utanför försvarssektorn kan ha en säljcykel på 6-12 månader. Inom försvarssektorn är säljcykeln betydligt längre”, säger Bergqvist.

Företaget har licensavtal och återkommande intäkter. Årligt återkommande intäkter, ARR, är något som börsen uppskattar. Det ger en stabil och förutsägbar affär.

“Det kan vara lite felaktigt nyckeltal att titta på. Om vi har låg andel ARR så växer vi. Våra kunder köper först licens och sedan omvandlas det till ARR, men det tar lite tid”, säger Magnus Bergqvist.

Han ser en stark marknad just nu och bolaget växer. Satsningen i USA skall utökas. Bolaget har stängt en stor affär med en amerikansk telekomjätte.

“Vi har historiskt endast arbetat med försvaret i USA. Nu växlar vi upp den verksamheten och expanderar i USA”, säger Magnus Bergqvist.

Kapitalet som tas in i samband med emissionen kommer att användas till en fortsatt expansion. 4C Strategies-chefen ser mycket goda tillväxtmöjligheter kommande år. Något världsherravälde är inte på agendan.

“Det finns ingen anledning för oss egentligen. Det är viktigare i vår bransch att vi är stabila. Vi ser stora marknader i Nordamerika, Norden och Europa. Det räcker gott och väl för oss”, säger Magnus Bergqvist och tillägger att företaget också ser Australien som intressant marknad.

Bolaget hade 2021 en nettoomsättning på 261 miljoner kronor med en justerad rörelsemarginal på 19 procent.

4C Strategies är noga med sina kunder och partners. Det är inte aktuellt att sälja tjänster till länder som står i konflikt med företagets partner såsom Nato.

Teckningskursen är 35 kronor per aktie, vilket motsvarar en värdering av bolaget på 1 187 miljoner kronor, räknat efter erbjudandet. De nya aktierna som emitteras av bolaget förväntas tillföra 4C Strategies 100 miljoner kronor före emissionskostnader.

Erbjudandet består av 12,93 miljoner aktier, fördelat på 2,86 miljoner nyemitterade aktier och 10,07 miljoner befintliga aktier. De befintliga aktierna säljs av riskkapitalbolaget Priveq, grundaren Andreas Hedskog och vissa andra aktieägare i bolaget, inklusive vissa medlemmar i ledningen. Det finns även en övertilldelningsoption att sälja ytterligare 1,94 miljoner befintliga aktier.

Det totala värdet av erbjudandet uppgår till 452 miljoner kronor, förutsatt att erbjudandet tecknas till fullo, och 520 miljoner kronor om övertilldelningsoptionen nyttjas till fullo.

Anmälningsperioden för allmänheten i Sverige och institutionella investerare pågår den 17 maj till 23 maj.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om 4C Group

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien 4C Group

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt