Nyhet

Allianz går med på förlikning om 6 miljarder dollar för kollapsade fonder

Tyska försäkringsjätten Allianz har gått med på att betala drygt sex miljarder dollar i en uppgörelse med amerikanska SEC, framgår det av ett pressmeddelande. I och med uppgörelsen erkänner sig bolaget skyldigt till bedrägeri i samband med kollapsen av en grupp investeringsfonder i början av coronapandemin.

Förlikningen är den största i sitt slag för Allianz, skriver Reuters. Investeringschefen över bolagets nedlagda Structured Alpha-fonder, Gregoire Tournant, har även han åtalats för bedrägeri och ytterligare två förvaltare har erkänt sig skyldiga.

Nämnda fonder hade som mest drygt 11 miljarder dollar under förvaltning. När covid-19 slog till och lamslog de finansiella marknaderna gick omkring sju miljarder dollar av det investerade kapitalet upp i rök.

Åklagarna i fallet hävdade att förvaltarna vilseledde spararna genom att underskatta riskerna i fonden, samt att det fanns stora brister i insynen. De påtalas även ha blåst upp fondresultaten för att höja sin egen prestationsbaserade lön.

De betalningar Allianz nu tvingas göra motsvarar de summor bolaget satt av i reserver, framgår det.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Allianz

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Allianz

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt