Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Amerikanska teknikföretag anklagas för att ha köpt illegalt guld i Brasilien

Flera amerikanska teknikföretag, däribland Apple, har enligt uppgifter köpt guld från leverantörer som fått tag på ädelmetallen genom olaglig gruvdrift i Brasilien. Det rapporterar flera medier, däribland Reuters.

Gruvdriften ska ha ägt rum på den brasilianska ursprungsbefolkningens mark i Amazonas regnskog, vilket är förbjudet i landet. Förutom Apple uppges även Microsoft, Google och Amazon ha köpt guldet under 2020 samt i fjol.

Ädelmetallen förklaras sedan ha använts för bland annat tillverkning av telefoner och datorer av Apple och Microsoft. Google och Amazon beskrivs ha använt guldet vid tillverkning av olika typer av servrar.

Leverantörerna i fråga antyds bland annat vara det italienska raffinaderiet Chimet samt brasilianska Marsam, som båda för närvarande utreds i Brasilien för olaglig verksamhet.

Apple uppges ha svarat på anklagelserna och låtit meddela att de inte längre har ett samarbete med den sistnämnda aktören, skriver AI News.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt