Antalet börsnoteringar har fallit kraftigt i UK
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Antalet börsnoteringar har fallit kraftigt i UK

Antalet

Antalet börsnoteringar i Storbritannien har gått ner avsevärt det senaste året samtidigt som allt fler bolag köps ut från börsen, delvis på grund av pressade aktiekurser. Det skriver Investementweek.

Antalet börsnotering av bolag på Londonbörsen har backat dramatiskt med 45 procent under årets första halva, jämfört med motsvarande period i fjol. Nedgången var ännu större på AIM, där antalet börsnoteringar föll till sin lägsta nivå sedan 2009.

"Vid ett tillfälle hade vi sex olika börsnoteringar klara, nu har vi en, som kanske kommer att bli av, och de andra har tvingats bita i det sura äpplet. Det är oklart om det kommer att göra ett nytt försök", säger Robert Newman, marknadsadvokat på DLA Piper specialiserade på att ta bolag till börsen.

Lägre värdering av bolagen har varit en faktor som påverkat noteringarna negativt. Länge har höga värderingar varit medvind för brittiska bolag generellt, skriver tidningen.

"Om du tvingas backa på lägre värderingar vid tiden för notering så blir det svårare för dem att motivera en listning", säger Gervais Williams, som är förvaltare på fonden Premier Miton UK Smaller Companies.

Lägre värderingar har ett direkt samband med att bolag lämnar marknaden genom uppköp av riskkapitalbolag. Då det brittiska pundet har backat mot dollarn så har det inneburit att det blivit 20 procent billigare att köpa ett brittisk bolag än tidigare.

"Jag tror att det finns andra saker att oroa sig för innan man blir bekymrad över ipo-marknaden, som inflationen och en lägre konsumtion", säger Laith Khalef, chefsanalytiker på AJ Bell.

https://www.investmentweek.co.uk/news-analysis/4053933/declining-uk-ipos-rising-created-perfect-storm

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.