Nyhet

Axkid

Axkid ökar intäkterna men vänder till förlust i fjärde kvrtalet

Bilbarnstoltillverkaren Axkid ökar intäkterna men vänder till förlust i fjärde kvartalet 2021 jämfört med vinst motsvarande kvartal föregående år.

Nettoomsättningen steg 12,2 procent till 38,7 miljoner kronor (34,5).

Rörelseresultatet blev -0,4 miljoner kronor (1,9).

Resultatet före skatt var -0,6 miljoner kronor (1,7).

Resultatet efter skatt blev -1,2 miljoner kronor (2,3).

Resultat per aktie hamnade på -0,12 kronor (0,24).

Styrelsen föreslår ingen utdelning, i likhet med föregående år.

Fjärde kvartalets omsättning påverkades negativt av leveransstörningar med uppskattningsvis 3 miljoner kronor, skriver bolaget i bokslutet.

Dyrare råvaror och framför allt högre fraktpriser påverkade lönsamheten under andra halvåret vilket avspeglade sig i resultatet för helåret och framför allt i fjärde kvartalet. De genomförda prisökningarna vid halvårsskiftet kunde inte fullt ut kompensera för de stigande fraktkostnaderna vilket innebar att bruttomarginalen samt vinsten avvek från plan samt tidigare trend.

Ytterligare prisökningar är därför redan genomförda i början av innevarande år vilket i kombination med produktionseffektiviseringar ämnar förbättra lönsamheten.

- Blickar vi framåt mot 2022 räknar vi med att Axkid One fortsätter att öka samt att den nya uppdaterade Minikid kommer att påverka försäljningen positivt. Vi förväntar oss fortsatt höga kostnader för material och transporter samt diverse störningar i varukedjan vilket kommer att påverka lönsamheten även det här året. Den största tillväxtpotentialen finns i Europa och vi fortsätter att sträva efter att sprida det bakåtvända åkandet till nya områden med nollvisionen och barnens säkerhet i fokus, kommenterar vd Daniel Johansson i bokslutet.

Axkid, MkrQ4-2021Q4-2020Förändring
Nettoomsättning38,734,512,2%
Rörelseresultat-0,41,9
Rörelsemarginal5,5%
Resultat före skatt-0,61,7
Nettoresultat-1,22,3
Resultat per aktie, kronor-0,120,24
Utdelning per aktie, kronor00


http://media.finwire.com/media/FWS006F8B8-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Axkid

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Axkid

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt