Nyhet

Bank of England höjer styrräntan som väntat till 1,75 procent (uppdatering)

(Uppdatering avser mer info)

Bank of England höjer som väntat styrräntan med 50 baspunkter till 1,75 procent från 1,25 procent. En förhöjd inflation i landet förklaras ligga bakom beslutet.

Åtta av nio ledamöter röstade för beslutet, medan en röstade för att höja med endast 25 baspunkter. Centralbanken noterar det höga inflationstryck som råder och lyfter bland annat upp grossistpriserna på gas - som fördubblats sedan i maj.

"BNP-tillväxten i Storbritannien avtar. Den senaste höjningen av gaspriserna har lett till ytterligare en betydande försämring av utsikterna för aktiviteten i Storbritannien och övriga Europa", fortsätter banken och uppger även att landet förväntas gå in i en recession senare under det fjärde kvartalet.

Under fjärde kvartalet väntas inflationen stiga från 9,4 procent i juni till strax över 13 procent och ligga kvar på en kraftigt förhöjd nivå under stora delar av 2023. Över tid väntas dock inflationstrycket avta under prognosperiodens andra hälft. Penningpolitiken agerar också för att se till att inflationsförväntningarna på längre sikt är förankrade vid 2-procentsmålet, skriver Bank of England.

Bank of England, %augusti, 2022Konsensusjuli, 2022
Styrränta1,751,751,25
Konsensusdata från Bloomberg

http://media.finwire.com/media/FWM0078BAB-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt