Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Biogaia

Biogaia ökar omsättning och rörelseresultat - sänker totala utdelningen något (uppdatering)

(Uppdateringen gäller vd-kommentar samt stycke om avsättning till stiftelse)

Bioteknikbolaget Biogaia redovisar ökande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten ökade. Styrelsen föreslår sänkt total utdelning.

Omsättningen steg 33,0 procent till 274,3 miljoner kronor (206,2). Förvärvet av Nutraceutics stod för en ökning med 29,9 miljoner kronor (15 procent). Den organiska tillväxten var 5 procent..

Enligt vd och koncernchef Isabelle Ducellier var utvecklingen som starkast inom EMA med Sydeuropa samt Östeuropa exklusive Ryssland och Ukraina.

"I USA har vi haft det hittills bästa kvartalet på marknadsplatserna Amazon, Target och Walmart. Vår produkt Prodentis är väl bemött av både konsumenter och sjukvårdsprofessionen. Vi tror att Prodentis kan bli en framtida tillväxtmotor i denna marknad. I Latinamerika överpresterar vi gentemot starka konkurrenter och helåret blir det starkaste försäljningsåret hittills, tack vare våra duktiga distributionspartners", säger Ducellier.

Rörelseresultatet blev 71,3 miljoner kronor (53,1), med en rörelsemarginal på 26,0 procent (25,8).

Resultatet efter skatt blev 139,2 miljoner kronor (38,3), en ökning med 263,4 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 1,38 kronor (0,38), vilket innebär en ökning med 263,2 procent mot föregående år.

I utdelning föreslås 2,90 kronor per aktie (2,98). Utdelningen består av en ordinarie utdelning på 1,45 kronor tillsammans med en extrautdelning om 1,45 kronor.

Vidare föreslår styrelsen en avsättning på 4,4 miljoner kronor till ”Stiftelsen för att förebygga antibiotikaresistens”.

"Vi fortsätter att optimera produktförsörjningskedjan genom att förhandla pris inför kommande år för att säkerställa tillgången på bakteriekultur och minimera risken för prisökningar till följd av inflationen. Vi fortsätter också att testa och optimera vår nya fermenteringsanläggning som förväntas påbörja fermentering av små satser i början av 2023", säger Ducellier.

Biogaia, MkrQ4-2022Q4-2021Förändring
Nettoomsättning274,3206,233,0%
Rörelseresultat71,353,134,3%
Rörelsemarginal26,0%25,8%
Nettoresultat139,238,3263,4%
Resultat per aktie, kronor1,380,38263,2%
Utdelning per aktie, kronor2,902,98-2,7%


http://media.finwire.com/media/FWM0082ED3-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om BioGaia

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien BioGaia

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.