Nyhet

Dala

Dala Energi ökar omsättning och rörelseresultat - kan bli aktuellt med fler prisjusteringar under 2022

Energibolaget Dala Energi förbättrade både omsättning och rörelseresultat under första kvartalet jämfört med samma period 2021. Vissa prisjusteringar har gjorts i april och det kan bli aktuellt med fler framgent.

Omsättningen steg 5,8 procent till 92,8 miljoner kronor (87,7).

Bolaget har den 1 april justerat elnätspriserna med 7 procent på fasta avgifter vilket inneburit en ökad årskostnad för elnätskunder med i genomsnitt ca 3,6 procent för tjänsten elnät.

Omsättningen av el på nätet, det vill säga inlevererat från regionnätet samt producerat i lokalnät
blev 183 661 (204 435) megawattimmar.

Rörelseresultatet blev 32,4 miljoner kronor (28,3), med en rörelsemarginal på 34,9 procent (32,3).

Resultatet efter skatt blev 26,4 miljoner kronor (23,1), en ökning med 14,3 procent mot föregående år.

- Under inledningen av 2022 har inflationen stigit betydligt snabbare än väntat vilket innebär att stigande priser för material, tjänster och energi kommer att påverka oss på sikt. Detta medför att vi behöver korrigera vår långsiktiga plan och därmed kan fler prisjusteringar bli aktuella redan under 2022, skriver vd Bengt Östling.

Dala Energi, MkrQ1-2022Q1-2021Förändring
Nettoomsättning92,887,75,8%
Rörelseresultat32,428,314,5%
Rörelsemarginal34,9%32,3%
Nettoresultat26,423,114,3%
Resultat per aktie, kronor1,070,918,9%


http://media.finwire.com/media/FWS0074633-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Dala Energi

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Dala Energi

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt