Nyhet

Embellence förvärvar amerikanskt bolag

Heminredningsbolaget Embellence har ingått avtal om förvärv av det amerikanska företaget Artscape.

Förvärvet innebär att Embellence växer in i området för exklusiv mönsterdriven fönsterfilm, vilket enkelt uttryckt kan kallas tapet för fönster. Köpeskillingen på kassa- och skuldfri basis uppgår till 20 miljoner dollar, vilket motsvarar en EV/ebita-multipel på cirka 5,5 gånger.

Affären sker genom en skattemässigt teknisk modell som gör att den effektiva ebita-värderingsmultipeln uppgår till cirka 5,1x. Därutöver utgår en möjlig tilläggsköpeskilling motsvarande en EV/ebita-multipel på cirka 6 gånger, baserad på ökningen av 2022 års resultat jämfört med 2021.

Artscape har cirka 40 anställda och en årsomsättning på cirka 14 miljoner dollar. Produktionen är utlagd på ett antal externa tillverkare i USA. Bolaget har varit lönsamt sedan starten 1999. Resultatet per aktie kommer omedelbart att stärkas genom förvärvet.

Förvärvet betalas 70 procent kontant och 20 procent genom kvittning och 10 procent genom reverslån. Tillträde blir den 1 mars. Förvärvet kommer att presenteras mer i detalj vid morgondagens kvartalspresentation.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Embellence

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Embellence

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt