Nyhet

EU-länder överens om att ge Ukraina och Moldavien kandidatstatus

EU-länderna är överens om att ge Ukraina och Moldavien kandidatstatus, rapporterar SVT.

Beslutet fattades vid under ett toppmöte på torsdagen och välkomnades av bland annat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Han kallade det hela för en historisk stund och sade på Twitter att “Ukrainas framtid är i EU”.

EU har i och med sitt beslut frångått sina kriterier om hur ansökningsprocessen ska gå till. Detta beror på att man vill skicka en stark signal till Ryssland, att EU backar upp dessa länder, särskilt Ukraina som är under rysk invasion. Det meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron.

”Vi är skyldiga det ukrainska folket som krigar för att försvara våra värderingar, deras suveränitet och territorium”, sade Macron.

Att ett land får kandidatstatus innebär inte att det kommer bli en medlem inom snar framtid. Processen är lång och kräver många reformer som måste genomföras innan ett land kan bli fullvärdig medlem.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/eu-lander-overens

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt