Evighetsportföljen går mot sitt sämsta år sedan starten 1972
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Evighetsportföljen går mot sitt sämsta år sedan starten 1972

Evighetsportföljen

Den så kallade evighetsportföljen går mot sitt sämsta år sedan starten 1972. Samtliga fyra tillgångsslag i portföljen har fallit under 2022. Det skriver Placera i en artikel på tisdagen.

Hittills under 2022 har evighetsportföljen tappat 12,7 procent mätt i amerikanska dollar. Det handlar om en portfölj med vardera 25 procent i tillgångsslagen aktier, guld, långa- respektive korta statsobligationer.

Bakom den svaga utvecklingen ligger främst exponeringen mot långa statsobligationer som rasat 27 procent till följd av de snabbt stigande räntorna. Detta i kombination med att aktiemarknaden också är ner kraftigt i år ligger främst bakom det svaga resultatet. Utöver det har både guld och de korta amerikanska statsobligationerna backat i år. Guldet mätt i dollar har i år fallit 2,3 procent och statsobligationer med korta löptider är ner 5 procent.

Evighetsportföljen utvecklades av Harry Browne. Han var politiker, finansrådgivare och författare. I första hand tog han fram konceptet bakom evighetsportföljen för sig själv och sin egen pension. Portföljen bygger på en defensiv strategi som gett positiv avkastning alla år utom fem sedan 1972.

Normalt sett är evighetsportföljkonceptet främst mycket framgångsrikt i oroliga marknader. Ett sätt att bygga evighetsportföljen är köpa en ETF som följer S&P500, långa amerikanska statsobligationer, en guld-ETF och en ETF för korta amerikanska statsobligationer.

https://www.placera.se/placera/redaktionellt/2022/12/06/evighetsportfoljen-gar-mot-rekordsvagt-ar.html

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt