Förlusten ökar för Spinnova som ska inleda besparingsprogram - lanserar ny strategi
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Förlusten ökar för Spinnova som ska inleda besparingsprogram - lanserar ny strategi

Förlusten

Finska Spinnova, som utvecklar hållbara textilier, redovisar minskande omsättning under helåret 2023 jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten ökade. Styrelsen föreslår ingen utdelning.

Omsättningen sjönk 56,4 procent till 10,6 miljoner euro (24,3).

Rörelseresultatet blev -20,9 miljoner euro (-12,3).

Resultat per aktie uppgick till -0,38 euro (-0,28).

För 2024 tror Spinnova att omsättningen kommer bli lägre än vad den var för 2023. Rörelseresultatet väntas förbättras men kommer fortsatt vara negativt.

Spinnova anser att de övergripande marknadsutsikterna fortsatt är gynnsamma.

Utöver rapporten kommer bolagen med en rad olika uppdateringar. Spinnova kommer lansera en ny strategi där fokus kommer ligga på teknologiförsäljning.

"Spinnova fokuserar på teknikförsäljning och att leverera tekniken tillsammans med sina partners, vilket förväntas vara det snabbaste sättet att öka produktionskapaciteten för SPINNOVA-fiber. Teknikförsäljningen kommer att inriktas på där den skapar mest värde, med råvarupartners uppströms eller textiltillverkare nedströms", skriver bolaget.

Spinnova ska prioritera områden som på kort till medellång sikt förväntas ge den snabbaste vägen till positivt kassaflöde och skapa värde för ägarna.

Målet om att skala upp Spinnova fiber till 1 miljon ton årlig produktionskapacitet kvarstår. Bolaget har nya mål om att nå kumulativa teknikförsäljningar på kort till lång sikt.

Under perioden 2025-2026 väntas bolaget inte behöva ta in någon extern finansiering. Under 2028-2030 vill de nå positivt rörelseresultat. Under perioden 2023-2036 hoppas de kunna nå över 100 miljoner euro i rörelseresultat per år samt nå över 30 procent i återkommande intäkter.

Bolaget kommer utöver det inleda förhandlingar som påverkar hela dess organisation. Det kan resultera i tillfälliga och permanenta uppsägningar och årliga besparingar om 1,4 miljoner euro.

"I förändringsförhandlingarna planerar bolaget att ändra sin organisationsstruktur för att stödja ett effektivt genomförande av sin uppdaterade strategi och för att minska sina fasta kostnader i syfte att uppnå sina lönsamhetsmål", skriver Spinnova i ett separat pressmeddelande.

Totalt kan 16 tjänster försvinna från bolaget. Bolaget har runt 76 fastanställda i Finland. Förhandlingarna pågår i fyra veckor fram till den 11 april.

Som en del av förändringarna kommer försäljningschefen Allan Andersen och Vice President för Production Scaling Teemo Lindberg att lämna Spinnova. De kommer vara kvar till slutet av april. Utöver det kommer den operativa chefen Petri Poranen att kliva ned från ledningsgruppen på grund av hälsoskäl.

Spinnova, MEUR20232022Förändring
Nettoomsättning10,624,3-56,4%
Rörelseresultat-20,9-12,3
Resultat per aktie, EUR-0,38-0,28
Ordinarie årsutdelning per aktie, EUR00

Bifogat: http://media.finwire.com/media/FWS009A54C-table-1

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Spinnova

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Spinnova

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt