FTC försöker att stoppa Microsofts köp av Activision Blizzard
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

FTC försöker att stoppa Microsofts köp av Activision Blizzard

FTC

Amerikanska konkurrensmyndigheten Federal Trade Commission, FTC, siktar nu på att sätta stopp för mjukvarujätten Microsofts förvärv av speljätten Activision Blizzard. Orsaken är att man bedömer att bolaget får en för stark ställning och att det kommer att hota konkurrensen.

Förvärvet, som är värt 69 miljarder dollar, är Microsofts största någonsin, och skulle göra att bolaget på allvar stärker sig inom spelsegmentet. Det har spekulerats sedan affären presenterades ifall FTC verkligen skulle acceptera förvärvet. Om FTC får igenom blockeringen stoppas därmed världens största strukturaffär inom spelvärlden någonsin. Det skulle också sända en signal till världens tech-jättar att man inte utan vidare kan köpa upp mindre aktörer.

FTC menar att Microsoft historiskt använt sin starka ställning för att pressa mindre aktörer. FTC tar upp exemplet förvärvet av spelföretaget ZeniMax, som bland annat ägde Bethesda Softworks. Efter det beslutade Microsoft att göra vissa av Bethesda Softworks spel exklusiva för Microsoft. Detta trots att man uppgett för europeiska myndigheter att det inte fanns incitament att göra dylika grepp.

"Microsoft har redan visat att företaget kan och kommer att undanhålla innehåll från sina spelkonkurrenter", säger Holly Vedova, chef för FTC:s byrå för konkurrensfrågor.

"Idag försöker vi hindra Microsoft från att få kontroll över en ledande oberoende spelstudio och använda den för att skada konkurrensen på flera dynamiska och snabbt växande spelmarknader."

Activision Blizzards vd Bobby Kotick har kommenterat beskedet.

"Detta innebär att de kommer att lämna in en stämningsansökan för att blockera sammanslagningen, och argumenten kommer att höras av en domare. Detta låter oroväckande, så jag vill betona mitt förtroende för att affären kommer att slutföras. Påståendet att affären är konkurrensbegränsande stämmer inte överens med fakta, och vi tror att vi kommer att vinna denna utmaning", uppger han i en kommentar.

https://www.businesswire.com/news/home/20221208005964/en/A-Letter-from-CEO-Bobby-Kotick-Regarding-Activision-Blizzard%E2%80%99s-Merger-with-Microsoft/

https://www.ftc.gov/news-events/news/press-releases/2022/12/ftc-seeks-block-microsoft-corps-acquisition-activision-blizzard-inc

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Microsoft

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Microsoft

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.