Nyhet

GSK-avknoppningen

GSK-avknoppningen Haleon börjar handlas idag, största IPO i London på över ett årtionde

Läkemedelsjätten Glaxosmithklines enhet inom konsumentprodukter, Haleon, har idag börjat handlas på Londonbörsen som ett separat bolag.

Listningen är den största i Europa på över ett årtionde. Haleon, som hyser kända märken som tandkrämet Sensodyne och smärtstillande läkemedlet Advil, inledde handeln på 330 pence per aktie. Det värderar hela rörelsen till cirka 30,5 miljarder pund, motsvarande 379 miljarder kronor.

Storägare i Haleon är GSK:s aktieägare som kontrollerar 54,5 procent, GSK som sitter på 13,5 procent och Pfizer med ett innehav på 32 procent, men som man avser att sälja över tid.

Innan Haleon var råvaruhandlaren Glencore den största noteringen på Londonbörsen. Den verkställdes 2011 till ett marknadsvärde av Glencore på cirka 37 miljarder pund.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Pfizer

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Pfizer

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt