Intel får lån och bidrag på 20 miljarder dollar från amerikanska staten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Intel får lån och bidrag på 20 miljarder dollar från amerikanska staten

Intel

USA:s regering ger halvledarjätten Intel ett kapitaltillskott på nästan 20 miljarder dollar. Bidenadministrationen uppger att 8,5 miljarder dollar av dessa är bidrag och upp till 11 miljarder dollar utgörs av lån för att hjälpa till med att växla upp chip-tillverkningen i Arizona. Vita husets siffror bekräftas av Intels utskick.

En del av finansieringen kommer att användas för att bygga två nya fabriker och modernisera en befintlig anläggning. Intel uppger att de även har halvledarprojekt i New Mexico, Ohio och Oregon.

Den föreslagna finansieringen stöder Intels tidigare tillkännagivna planer på att investera mer än 100 miljarder dollar i USA under fem år för att utöka USA:s chiptillverkningskapacitet, enligt bolaget själva.

Bidenadministrationen hoppas att de stora bidragen ska bidra till att öka den amerikanska andelen av den ledande globala chip-tillverkningen från dagens 0 procent till 20 procent år 2030. Syftet är att minska landets beroende av chip från Kina och Taiwan, skriver Reuters.

Den historiska stora satsningen visar att Intel är en viktig del i 2022 års "Chips and Science Act", ett försök att öka den inhemska halvledarproduktionen med 52,7 miljarder dollar i finansiering, inklusive 39 miljarder dollar i subventioner för produktion av halvledare och 11 miljarder dollar för forskning och utveckling på området, enligt nyhetsbyrån.

Intel uppger att investeringarna väntas skapa mer än 10 000 jobb på företaget och nästan 20 000 byggjobb - därtill 50 000 indirekta jobb hos leverantörer och stödjande industrier.

Intel stiger 4,8 procent i den amerikanska förhandeln.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Intel Corporation

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Intel Corporation

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt