Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Johnson & Johnson ska sluta sälja kontroversiellt babypuder

Amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson kommer att sluta sälja talkbaserat babypuder på global basis under 2023. Det meddelade bolaget på torsdagen, skriver New York Post.

Beskedet kommer mer än två år efter att man stoppade försäljningen av produkten i USA och Kanada efter att den väckt tusentals stämningar om konsumentsäkerhet.

Företaget står inför omkring 38 000 stämningar från konsumenter och deras överlevande som hävdar att dess talkprodukter orsakade cancer på grund av kontaminering med asbest, ett känt cancerframkallande ämne.

J&J förnekar anklagelserna och säger att årtionden av vetenskapliga tester och regulatoriska godkännanden har visat att dess talk är säkert och asbestfritt.

"Som en del av en världsomspännande portföljutvärdering har vi tagit det kommersiella beslutet att gå över till en helt majsstärkelsebaserad babypulverportfölj", uppgav bolaget och tillade att sådant babypuder redan säljs runt om i världen.

Företaget knoppade av dotterbolaget LTL Management i oktober, tilldelade det sina talk-fordringar och försatte det omedelbart i konkurs, vilket pausade de pågående rättegångarna. Innan konkursansökan stod företaget inför kostnader på 3,5 miljarder dollar i domar och förlikningar, inklusive en där 22 kvinnor tilldelades mer än 2 miljarder dollar, enligt konkursdomstolens register. En undersökning från Reuters 2018 visade att J&J visste i årtionden att asbest, ett cancerframkallande ämne, fanns i dess talkprodukter. Interna företagsregister, rättegångsvittnesmål och andra bevis visade att från åtminstone 1971 till början av 2000-talet testade bolagets råa talk och färdiga pulver ibland positivt för små mängder asbest.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Johnson & Johnson

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Johnson & Johnson

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt