Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Kepler

Kepler Cheuvreux ser mörkare moln vid horisonten för Outokumpu

Finländska tillverkaren av rostfritt stål Outokumpu sänks av Kepler Cheuvreux från köp till behåll med en riktkurs på 5 euro per aktie från tidigare 7,50 euro.

"Utsikterna för Outokumpu har försämrats på grund av skyhöga energipriser, som läggs på toppen av svagare utsikter för volymer och baspriser, särskilt i Europa", skriver Kepler i sin analys.

Kepler sänker ebitda-estimat för helåret 2022 med 7 procent till 1,4 miljarder euro även om andra kvartalet kom in över förväntningarna.

"Vi drar ner väntad ebitda med 22 procent för 2023 och 14 procent för 2024 på grund av högre energikostnader, svagare prissättning och minskade volymer".

För guidningen i tredje kvartalet säger Kepler att även om tredje kvartalet fortfarande bör dra nytta av en stark prissättning från tidigare ordrar, kommer flera negativa faktorer att tynga kvartalet: en betydande vändning i lagervärderingen från vinst till förlust, lägre volymer (guidningen är -10-20 procent jämfört med föregående kvartal) och energikostnader som stiger ytterligare.

"Vi räknar med att leveranser av rostfritt stål minskar med 7 procent (jämfört med den tidigare ökningen på 3 procent) under 2023. Vi förväntar oss en ebitda per ton på 343 EUR för 2023".

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Outokumpu

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Outokumpu

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt