Konkurserna på nya rekordnivåer under februari
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Konkurserna på nya rekordnivåer under februari

Konkurserna fortsatte att vara på en rekordhög nivå i Sverige även under februari.

Siffror från kreditupplysningsbolagen UC och Creditsafe (som enbart täcker aktiebolag) visar på att konkurserna steg 64 respektive 62 procent under månaden, jämfört med samma period 2023.

Antalet aktiebolag som gick i konkurs uppgår till 908 (559), vilket är den högsta siffran för februari på 20 år. Enligt Creditsafe får man gå tillbaka till 1994 för att hitta en liknande månad.

“Vi fortsätter att se nya toppnoteringar varje månad och befinner oss verkligen mitt i stormens öga. Det är 19:e månaden i rad med negativ utveckling och flera branscher uppvisar riktigt mörka siffror, säger Henrik Jacobsson”, vd på Creditsafe.

Fordonsbranschen toppar denna gång listan, med bilhandlaren Auto Lounge som största konkursen. Bolaget omsatte för 486 miljoner. Också en till bilhandlare, Invest Auto Sweden, finns med på listan. Det bolaget hade tillsammans med systerbolaget Bilmetropolen i Norrort en omsättning på nästan 150 miljoner.

Annars fortsätter konkurserna att framför allt drabba byggsektorn, restauranger och information- och kommunikationsbranschen.

“Det här är branscher som stuckit ut i vår statistik som riskbranscher alltsedan inflationen tog fart, men det är nu under de senaste månaderna som vi sett de riktigt höga ökningarna”, säger UC:s vd Gabriella Göransson.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt