Nyhet

Nel

Nel ökade rörelseförlusten mer än väntat i Q1

Norska vätgasbolaget Nel redovisar en delårsrapport för första kvartalet som missar analytikernas förväntningar. Nettoresultatet vände till positivt.

Omsättningen steg 35,7 procent till 213 miljoner norska kronor (157). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 259,1.

Ebitda-resultat blev -152 miljoner norska kronor (-74).

Rörelseresultatet blev -187 miljoner norska kronor (-98), väntat rörelseresultat var -172,3.

Resultatet efter skatt blev 84 miljoner norska kronor (-578). Slutresultatet påverkas mycket av Nels investering i amerikanska elfordonstillverkaren Nikola. En prisökning eller reduktion på 10 dollar per aktie i Nikola resulterar i förluster/vinster på 100 miljoner norska kronor hos Nel till växelkursen 9 norska kronor per dollar.

Orderingången landade på 283 miljoner norska kronor (263).

Nel uppger i rapporten att det förväntar sig en marginalpress på medellång sikt till följd av ökad konkurrens, pandemin, Ukrainakriget och ökande råmaterialkostnader.

Nel, MNOKQ1-2022KonsensusFörändring mot konsensusQ1-2021Förändring
Orderingång2832637,6%
Nettoomsättning213259,1-17,8%15735,7%
EBITDA-152-74
Rörelseresultat-187-172,3-98
Nettoresultat84-578
Konsensusdata från Bloomberg

http://media.finwire.com/media/FWM0074300-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om NEL

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien NEL

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt