Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nordisk

Nordisk Bergteknik redovisar en kraftig ökning av intäkter och resultat i andra kvartalet

Nordisk Bergteknik, verksamt inom berghantering och grundläggning, redovisar en kraftig ökning av resultat och intäkter i andra kvartalet 2022 jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Nettoomsättningen steg 85,8 procent till 911,4 miljoner kronor (490,5).

Ebitda-resultatet blev 135,9 miljoner kronor (71,9), med en ebitda-marginal på 14,9 procent (14,7).

Rörelseresultatet blev 73,2 miljoner kronor (36,2), med en rörelsemarginal på 8,0 procent (7,4).

Resultatet före skatt var 57,7 miljoner kronor (26,8).

Resultatet efter skatt blev 44,1 miljoner kronor (19,6), en ökning med 125,0 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,78 kronor (0,67), vilket innebär en ökning med 16,4 procent mot föregående år.

- Koncernen har under de senaste kvartalen redovisat en stark organisk tillväxt och denna trend fortsatte under det andra kvartalet. Omsättningen ökade med 86 procent, varav 25 procent avsåg organisk tillväxt, och uppgick till 911 miljoner kronor under det andra kvartalet. Den starka tillväxten förklaras framför allt av fortsatt stora nationella infrastruktursatsningar i regioner både i Sverige och Norge där vi etablerat en stark marknadsposition. Vi fortsätter se stora nationella investeringsbehov både inom ny och befintlig infrastruktur i Sverige och Norge, inte minst som en följd av den gröna samhällsomvandlingen. Med vår moderna maskinpark och betydande storlek är vi väl positionerade framåt och kan vara med och bidra till denna, säger Andreas Christoffersson, vd för Nordisk Bergteknik i delårsrapporten.

- Vi har hittills inte sett några betydande effekter på efterfrågan inom något av våra segment till följd av rådande omvärldssituation. Vi verkar i en bransch som står stark även i konjunktursvängningar och vi ser fortsatt stark efterfrågan. Våra bolag besitter dessutom specialistkompetens och är duktiga på att skapa långsiktiga relationer. Tydliga exempel på detta är att vi nyligen både förlängt två större avtal på 4 år inom prospekteringsborrning samt tecknat nya avtal inom bergförstärkning med några av Sveriges ledande gruvbolag, kommenterar Andreas Christoffersson framtidsutsikterna.

- Vi fortsätter se stora nationella investeringsbehov både inom ny och befintlig infrastruktur i Sverige och Norge, inte minst som en följd av den gröna samhällsomvandlingen där underhåll och utbyggnad av infrastruktur är avgörande för en hållbar framtid. Med vår moderna maskinpark och betydande storlek kan vi vara med och bidra till denna. Vi är med andra ord väl positionerade framåt och skall dra nytta av dessa trender, avslutar Andreas Christoffersson framtidsutsikterna.

Nordisk Bergteknik, MkrQ2-2022Q2-2021Förändring
Nettoomsättning911,4490,585,8%
EBITDA135,971,989,0%
EBITDA-marginal14,9%14,7%
Rörelseresultat73,236,2102,2%
Rörelsemarginal8,0%7,4%
Resultat före skatt57,726,8115,3%
Nettoresultat44,119,6125,0%
Resultat per aktie, kronor0,780,6716,4%


http://media.finwire.com/media/FWM007953B-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Nordisk Bergteknik

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Nordisk Bergteknik

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt