Oncozenge avbryter planerad studie med Bupizenge efter potentiell patientrisk (uppdatering)
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Oncozenge avbryter planerad studie med Bupizenge efter potentiell patientrisk (uppdatering)

(Uppdaterar med mer info)

Forskningsbolaget Oncozenge avbryter sin farmakokinetiska patientstudie med läkemedelskandidaten Bupizenge som bolaget avsett att starta under första halvåret, efter att produktformuleringen bedöms utgöra en patientrisk.

"Orsaken är att ny information och data sammantaget gör att den nuvarande kliniska utvecklingsplanen med befintlig produktformulering bedöms utgöra en potentiell patientsäkerhetsrisk", heter det i pressreleasen.

Bupizenge är en ny formulering av bupivakain i form av en sugtablett avsedd för smärtbehandling i mun och svalg. Den första indikationen är smärta orsakad av oral mukosit men kliniska resultat visar också god effekt av vid behandling av andra smärtsamma orala tillstånd och procedurer i munhålan. Det finns ingen förebyggande eller botande behandling i dagsläget, enligt bolagets hemsida.

Bupivakain har en starkt bitter smak och måste således smakmaskeras för att tolereras vid oral administration. Bupizenge-formuleringen smaksätts med lakrits, vars främsta sötsmakande beståndsdel är glycyrrhizinsyra, som under hög och lång exponering kan orsaka rubbningar i kroppens saltbalans och ge förhöjt blodtryck. Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA begär nu alltså krav på att smakämnet dokumenteras för säkerhet. Detta har inte varit ett krav när bolaget fört diskussioner med europeiska myndigheter.

Oncozenge kommer nu att utarbeta en uppdaterad plan för projektets och företagets möjliga vägar framåt. I en kommentar till Finwire förklarar vd Paul de Potocki att bolaget nu rimligtvis kommer utvärdera andra smakämnen.

Oncozenge, som även är ett innehavsbolag i life science-investmentbolaget Linc, har tappat drygt 71 procent av sitt börsvärde efter en halvtimmes handel.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Linc

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt