Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Orexo

Orexo minskar rörelseförlusten under Q3 - förväntar sig USA-godkännande för OX124 H2 2023

Läkemedelsbolaget Orexo redovisar ökande omsättning under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseförlusten minskade.

Omsättningen steg 10,3 procent till 161,0 miljoner kronor (145,9).

Ebitda-resultatet blev -32,4 miljoner kronor (-47,4). Bolaget har som mål att uppnå ett positivt ebitda för 2022, när externa ej återkommande kostnader exkluderas.

"Dessa kostnader har vi definerat som kostnader för legala processer och externa kostnader för kliniska studier. I tredje kvartalet översteg dessa kostnader 45 miljoner kronor och ebitda-resultatet var minus 32 miljoner kronor. Detta gör mig övertygad om att lönsamhet mätt i ebitda är inom räckhåll", uppger vd Nikolaj Sørensen i rapporten.

Rörelseresultatet blev -49,8 miljoner kronor (-59,0).

Resultatet före skatt var -22,4 miljoner kronor (-59,1).

Resultatet efter skatt blev -26,5 miljoner kronor (-52,0).

Resultat per aktie hamnade på -0,77 kronor (-1,51).

Bolaget vidhåller målet om ökad försäljning för läkemedlet Zubsolv, som används vid opioidberoende.

"Inom US Pharma visar Zubsolvs försäljning i kronor en tillväxt på 10 procent, vilket förklaras av den starka dollarn. Jag är nöjd med att se att försäljningen mätt i dollar har stabiliserats under 2022 och i kv 3 låg nettoomsättningen väldigt nära nivån vi såg i andra kvartalet. På helårsbasis tror vi fortfarande att målet om ökad försäljning av Zubsolv under andra halvåret är realistiskt, men den nuvarande trenden indikerar en försäljning i linje med första halvåret mätt i dollar, men vi förväntar oss tillväxt i kronor", skriver Orexo-chefen.

Vidare prioriterar bolaget ansökan för kandidaten OX124.

"Vi fortsätter i ett högt tempo att arbeta med vår registreringsansökan (NDA) till FDA för OX124, vårt akutläkemedel för behandling av opioidöverdos. Vår ansökan förväntas lämnas in under kv 4 och vi förväntar oss ett potentiellt godkännande under andra halvåret 2023. Det sista utvecklingsarbetet fram till inlämnandet av ansökan är intensivt och kräver betydande externt stöd och därför förväntas investeringarna i OX124 nå sin topp under kv 4. För att hålla nere kostnaderna under 2023 kommer Orexo avvakta med vissa aktiviteter som krävs för att förbereda för den kommersiella lanseringen av OX124 fram tills dess FDA godkänt läkemedlet", skriver Sørensen.

Orexo, MkrQ3-2022Q3-2021Förändring
Nettoomsättning161,0145,910,3%
EBITDA-32,4-47,4
Rörelseresultat-49,8-59,0
Resultat före skatt-22,4-59,1
Nettoresultat-26,5-52,0
Resultat per aktie, kronor-0,77-1,51


http://media.finwire.com/media/FWM007DE5B-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Orexo

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Orexo

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt