Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Rabatten

Rabatten kvar i Sandvik, långsiktiga investerare köper - Di

Dagens industri konstaterar att deras rekommendation att köpa verkstadsjätten Sandvik förra året inte blev lyckad.

När köprådet gavs berodde det på att aktien ansågs som undervärderad samtidigt som det fanns flera triggers. Den dåvarande “bit-för-bit”-värderingen indikerade en uppsida på 40 procent.

Utfallet blev istället -13,7 procent, vilket kopplas till omvärldsfaktorer som inflation, räntor, krig och konjunkturoro.

Detta har inte rubbat Di:s syn på att Sandvik fortfarande dras med en värderingsrabatt. Däremot är det svårare nu att hitta triggers i aktien på kort sikt. Framöver väntas bolaget ha det tuffare än övriga verkstadssektorn när konjunkturen för allmänindustrin saktar in.

“Ett kortsiktigt köp handlar därför mer om att pricka in konjunkturbotten, hur mycket mindre cykliskt Sandvik har blivit och hur långt i förväg placerarna kommer ta ut nästa uppgång. Långsiktiga köper. Kortsiktiga singlar slant”, skriver Di.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Sandvik

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Sandvik

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt