Rättstvisterna gällande Zantac oförenliga med vetenskapligt konsensus enligt Glaxosmithkline
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Rättstvisterna gällande Zantac oförenliga med vetenskapligt konsensus enligt Glaxosmithkline

Rättstvisterna gällande läkemedlet Zantac (ranitidin) är oförenliga med vetenskapligt konsensus, skriver Glaxosmithkline i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att Zantac, som används för att minska magsyreproduktionen, drogs tillbaka från marknaderna 2019 efter att det länkades till en trolig cancerframkallande orenhet. Nyligen har ärendet fått stor uppmärksamhet och GSK, Sanofi, Pfizer och Haleons aktier har pressats rejält på sistone. Aktierna stabiliseras dock under fredagen efter rejäla nedgångar under veckan.

Fler än 2 000 stämningar har lämnats in i USA och den första rättegången inleds den 22 augusti. Stämningarna inkluderar även ett dussintal generikatillverkare, återförsäljare och distributörer.

Varför frågan fått så stort intresse nu är oklart och GSK försäkrar att det har inte skett någon väsentlig utveckling av vad som tidigare avslöjats.

"GSK, oberoende cancerforskare, FDA och EMA, har alla genomfört omfattande granskningar av tillgängliga data och genomfört många undersökningar av denna fråga sedan 2019. Baserat på dessa undersökningar och experiment har GSK, FDA och EMA alla oberoende dragit slutsatsen att det inte finns några bevis för ett orsakssamband mellan ranitidinbehandling och utveckling av cancer hos patienter", skriver GSK.

Zantac utvecklades av GSK men försäljningsrättigheterna förvärvades av danska läkemedelsföretaget Boehringer Ingelheim 2006 för cirka 510 miljoner dollar. År 2017 förvärvade Sanofi i sin tur rättigheterna från Boehringer Ingelheim.

Pfizer, som inte fallit lika brant på börsen, sålde läkemedlet mellan 1998 och 2006.

Haleon är GSK:s konsumentproduktverksamhet och knoppades av i mitten av juli.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Pfizer

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt