Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Region Stockholm sänker ersättningen till nätläkarbolagen

Spelplanen för nätläkare som Kry och Doktor.se ritas om den 1 maj. Region Stockholm ändrar då ersättningen till digitala vårdgivare och det handlar om mångmiljonbelopp. Kry varnar för att det kan påverka patienterna. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

När det nya rödgröna styret tog över makten i Region Stockholm presenterades ett samarbetsavtal med Vänsterpartiet. Koalitionen är beroende av V för att ge det nya styret majoritet i regionfullmäktige.

Förändringarna handlar i huvudsak om den så kallade inomlänsersättningen på 300 kronor per besök, en modell som är specifik för Region Stockholm. Tillägget betalas när patienterna är olistade eller listade på en vårdcentral på annat håll i regionen. Summan är lika stor oberoende om besöket är digitalt eller fysiskt. Nu står det klart att Vänsterpartiet får igenom sitt krav, tillägget för digitala besök ska tas bort.

Kry och Doktor.se har varit de största mottagarna av inomlänsersättningen. Enligt tidningens siffror över utbetalningar från januari fram till oktober 2022 fick bolagen drygt 74 miljoner respektive 35 miljoner kronor. Den tredje största mottagaren var Sköndals husläkarmottagning, med 10 miljoner kronor.

Utöver att tillägget tas bort kommer även ersättningen för videobesök att sänkas, från 110 till 100 kronor. Det innebär en årlig besparing för regionen på drygt 77 miljoner kronor.

Av de stora digitala vårdgivarna är det bara Kry och Doktor.se som har etablerat vårdcentraler i Region Stockholm. Aktörer som Doktor24 och Min Doktor får i stället betalt genom utomlänsersättningen.

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Nyheter om Doktor.se

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Doktor.se

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt