Riksbanken förklarar varför SBB inte längre är på listan över köpbara obligationer
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Riksbanken förklarar varför SBB inte längre är på listan över köpbara obligationer

Riksbanken

Riksbanken köper inte längre obligationer utgivna av SBB.

Richard Bråde på Dagens industri, Di, twittrade i förra veckan om att SBB samt Ilija Batljan Invest, som är SBB:s vd Ilija Batljans ägarbolag, inte längre återfinns på den lista som Riksbanken har satt upp över obligationer som centralbanken kan köpa. Riksbanken har även gett samma svar som i den här artikeln till Di samt också publicerat en artikel tidigare i ämnet. Se länk bifogad.

"Har ett bolag lägsta tillåtna rating dvs BBB- eller motsvarande och det uppstår indikationer på att det kan få försämrad rating kommer Riksbanken avstå från fortsatta köp. SBB fick en 'negative outlook' av ett ratinginstitut i juli, vilket gör att vi avstår fortsatta köp. Det innebar också att de inte fanns med på listan vid augusti-uppdateringen. Att vi avstår från att köpa betyder dock inte att vi kommer sälja det innehav vi har", uppger presschefen Tomas Lundberg för Finwire.

Han förklarar också varför Ilija Batljan Invest inte längre finns med på listan. Enligt Lundberg skall företagen kunna visa direkta och indirekta växthusgasutsläpp för att deras obligationer skall vara köpbara.

"Eftersom varken Ilija Invest AB, Intea Fastigheter AB och Svensk FastighetsFinansiering AB redovisar sina årliga direkta och indirekta utsläpp av växthusgaser togs de bort vid septemberuppdateringen av listan över företag vars obligationer Riksbanken kan köpa", uppger Lundberg.

SBB-chefen har själv kommenterat Riksbankens beslut.

"Riksbanken har tidigare på eget initiativ köpt SBB obligationer. Vi har aldrig bett om det. Dock är de välkomna tillbaks. Under tiden tar vi hand om våra långa och trygga kassaflöden. Snittkontraktslängd 11 år", twittrade han.

https://www.di.se/nyheter/darfor-nobbar-riksbanken-sbb-och-ilija-batljan/

https://www.riksbank.se/globalassets/media/nyheter--pressmeddelanden/pressmeddelanden/2020/bilagor/200901/protokollsbilaga-kop-av-foretagsobligationer.pdf

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Samhällsbyggnadsbolag

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Samhällsbyggnadsbolag

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt