Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Rio Tinto rapporterar lägre leverans- och produktionssiffror i fjärde kvartalet

Gruvjätten Rio Tinto levererade 84,1 miljoner ton av järnmalm från Pilbara-gruvan i Australien under fjärde kvartalet. Det är en minskning med 5 procent från året innan, enligt ett pressmeddelande.

För helåret landade siffran på 321,6 miljoner ton, vilket är 3 procent lägre än 2020.

De lägre leveranserna beror på produktionsförseningar från nya gruvor samt arbetsbristen i västra Australien till följd av pandemin som lett till förlängda stängda gränser mellan delstaterna.

Produktionen av järnmalm var 2 procent lägre i fjärde kvartalet och 4 procent under hela 2021, jämfört med fjolåret.

Bolagets produktion av bauxit och aluminium var 2 och 7 procent lägre i det fjärde kvartalet. Helårsproduktionen föll med 3 respektive 1 procent mot 2020.

Vidare kom kopparproduktionen att bli oförändrad i det fjärde kvartalet men 7 procent lägre sett till helåret jämfört med 2020.

För 2022 spår Rio Tinto järnmalmsleveranser på mellan 320-335 miljoner ton från Pilbara-regionen. Det kan jämföras med RBC:s estimat på 332 miljoner ton och UBS på 330-340 miljoner ton, enligt Reuters.

https://www.riotinto.com/-/media/Content/Documents/Invest/Financial-news-and-performance/Production/RT-Fourth-Quarter-Operations-Review-2021-pdf.pdf

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Rio Tinto

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Rio Tinto

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt