Nyhet

Saudi

Saudi Aramco kan börsnotera sin tradingenhet - BN

Statliga oljejätten Saudi Aramco, som numera är världens mest värdefulla börsbolag, överväger en notering av sin tradingenhet. Det enligt källor till Bloomberg News.

Bolaget diskuterar med banker om att avyttra 30 procent till en värdering av hela enheten på drygt 30 miljarder dollar, motsvarande 297 miljarder kronor. Det räcker för att göra listningen till en av årets största.

Anledningen till varför Saudi Aramco vill sälja nu är för att dra nytta av de höga värderingarna från de höga oljepriserna. Pengarna från listningen skulle kunna investeras i andra områden i linje med saudiska regeringens önskemål om att diversifiera ekonomin bortom oljeberoendet.

Bloomberg rapporterade förra månaden också att Saudi Aramco tittar på att eventuellt notera sitt raffinaderibolag Luberef.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt