Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Smart Wires vd ser stor potential i en snabbt växande bransch

Smart Wires, som på en global nivå tillhandahåller produkter och analysverktyg för att göra elnäten effektivare, är verksamma i en kraftigt växande bransch och har en kvarvarande orderbok om 60 miljoner dollar för leverans under andra halvan av året.

Bolagets vd Peter Wells ser ett stort behov av att göra elnäten effektivare i en kraftigt föränderlig energimarknad, och tar Sverige som exempel: – I Sverige håller kol- och kärnkraften i de södra och befolkningstäta delarna av landet på att stängas ner och fasas ut, och istället satsas det på förnybara energikällor som vatten- och vindkraft i norr. Denna långa transportsträcka är näten inte byggda för, men med hjälp av vår mjukvaruaktiverade hårdvara kan nätens kapacitet, styrka och motståndskraft förbättras för att bättre kunna transportera elen, förklarar den verkställande direktören.

På frågan om regeringar och andra aktörer förstår problematiken som Smart Wires försöker lösa svarar Wells. – Ja det skulle jag säga. Regeringar, tillsynsmyndigheter, politiska beslutsfattare och energiföretag förstår absolut frågan. De vill - och måste - ta itu med det, uppger Wells och lyfter fram The European Green Deal.

Idag har bolaget en primitiv affärsmodell där kunder betalar projektvis. Allt eftersom bolaget får ut sin teknik kommer dock de återkommande intäktsströmmarna växa i allt snabbare takt och intjäningsmodellen ändras successivt.

– Vi ser att en annan fas byggs upp där affärsmodellen blir mer servicedriven över tid. Allt eftersom vi får ut vår teknik på näten kan vi dels addera nya funktioner, samt få in mer återkommande intäkter från service. Nästa fas kommer alltså vara mer av en SaaS, eller till och med Product as a Service där vi bland annat kommer att erbjuda integrations- och flexibilitetstjänster för våra kunder. I grund och botten, tillhandahålla analyser och driftstöd i realtid för våra kunder som möjliggör tillgångsoptimering och därmed konsumentfördelar med det yttersta målet att möjliggöra en värld med nollutsläpp”, säger Smart Wires-chefen.

På frågan om bolaget har några konkurrenter svarar Wells: – Både ja och nej. Ingen annan gör just det vi gör, men problemen vi adresserar går att lösa på olika sätt. Konkurrenterna bygger dock sällan in någon framtida flexibilitet och de digitaliserar inte nätet som vi gör, förklarar Wells och gör en liknelse att det ”inte är som en Iphone mot en Android, där vi är Iphonen, utan mer som en Iphone mot fast telefoni. Det är en grundläggande skillnad i tillvägagångssätt, teknik och möjligheter”.

Vad gäller den finansiella planen siktar bolaget på att under 2024 omsätta över 200 miljoner dollar, bli kassaflödespositiva samt uppnå ett positivt rörelseresultat. Vidare siktar bolaget på att uppnå en 50-procentig bruttomarginal vid 2026.

Den verkställande direktören sammanfattar intervjun: – Tänk dig energiomställningen och all förnybar energi ska förmedlas ut på nätet, och tänk dig efterfrågesidan med elfordon, elektrifiering, uppvärmning, kylning, med mera. Denna energiövergång kommer aldrig att ske om det inte investeras i nätet – och det är precis den roll vi spelar, konkluderar Wells.

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Nyheter om Smart Wires

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Smart Wires

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt