Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Softbank

Softbank har fått in 22 miljarder dollar genom minskat Alibaba-innehav - FT

Japanska konglomeratet Softbank har fått in 22 miljarder dollar i likvider genom transaktioner som minskar innehavet i teknikjätten Alibaba kraftigt. Tilltaget sker samtidigt som konglomeratets två teknikfonder bedöms ha åkt på miljardförluster under den inledande delen av året. Det rapporterar Financial Times.

Transaktionerna ska ha skett genom terminskontrakt, så kallade forward-kontrakt, där parterna kommer överens om att köpa eller sälja en tillgång vid en viss framtida tidpunkt. Softbank uppges därmed ha möjligheten att köpa tillbaka aktierna. Hittills i år har Softbank sålt ungefär en tredjedel av innehavet i Alibaba genom den här typen av transaktioner.

Totalt sett ska Softbank ha minskat Alibaba-innehavet med mer än hälften genom forward-kontrakt. Det innebär att Softbank riskerar att tappa sin styrelseplats i Alibaba framöver.

Softbank, med vd Masayoshi Son i spetsen, har gjort sig kända för att investera enorma summor i teknikföretag de senaste åren. I fjol spenderades 38 miljarder dollar, motsvarande cirka 388 miljarder dollar - trots ett löfte om att vara mer återhållsamma med sina investeringar.

Konglomeratet var en tidig investerare i Alibaba, och satsade stora pengar i Jack Ma:s imperium redan för två decennier sedan. Resan som ägare i företaget har varit god, och Softbank har tjänat stora pengar på investeringen. Kapitalet har sedan kunnat finansiera andra stora satsningar.

Förutom att Softbank kännetecknas av att vara flitiga investerare har de också skapat ett rykte om sig att ofta köpa till höga värderingar.

Konglomeratets två gigantiska fonder för startup-företag, kallade Vision Funds, redovisade i fjol förluster om 27 miljarder dollar till följd av satsningar. Den siffran väntas öka kraftigt den här månaden och fonderna spås uppvisa nya enorma förluster.

De stora förlusterna för Softbank uppges ha bidragit till att man nu är ute efter öka likviderna, vilket enligt tidningen ska ha föranlett försäljningen i Alibaba.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Alibaba ADR

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt