Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Softbank

Softbank har fått in 22 miljarder dollar genom minskat Alibaba-innehav - FT

Japanska konglomeratet Softbank har fått in 22 miljarder dollar i likvider genom transaktioner som minskar innehavet i teknikjätten Alibaba kraftigt. Tilltaget sker samtidigt som konglomeratets två teknikfonder bedöms ha åkt på miljardförluster under den inledande delen av året. Det rapporterar Financial Times.

Transaktionerna ska ha skett genom terminskontrakt, så kallade forward-kontrakt, där parterna kommer överens om att köpa eller sälja en tillgång vid en viss framtida tidpunkt. Softbank uppges därmed ha möjligheten att köpa tillbaka aktierna. Hittills i år har Softbank sålt ungefär en tredjedel av innehavet i Alibaba genom den här typen av transaktioner.

Totalt sett ska Softbank ha minskat Alibaba-innehavet med mer än hälften genom forward-kontrakt. Det innebär att Softbank riskerar att tappa sin styrelseplats i Alibaba framöver.

Softbank, med vd Masayoshi Son i spetsen, har gjort sig kända för att investera enorma summor i teknikföretag de senaste åren. I fjol spenderades 38 miljarder dollar, motsvarande cirka 388 miljarder dollar - trots ett löfte om att vara mer återhållsamma med sina investeringar.

Konglomeratet var en tidig investerare i Alibaba, och satsade stora pengar i Jack Ma:s imperium redan för två decennier sedan. Resan som ägare i företaget har varit god, och Softbank har tjänat stora pengar på investeringen. Kapitalet har sedan kunnat finansiera andra stora satsningar.

Förutom att Softbank kännetecknas av att vara flitiga investerare har de också skapat ett rykte om sig att ofta köpa till höga värderingar.

Konglomeratets två gigantiska fonder för startup-företag, kallade Vision Funds, redovisade i fjol förluster om 27 miljarder dollar till följd av satsningar. Den siffran väntas öka kraftigt den här månaden och fonderna spås uppvisa nya enorma förluster.

De stora förlusterna för Softbank uppges ha bidragit till att man nu är ute efter öka likviderna, vilket enligt tidningen ska ha föranlett försäljningen i Alibaba.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt