Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Storbritannien inleder granskning av Apple och Googles marknadsdominans

Storbritanniens konkurrensmyndighet CMA har initierat en granskning av teknikjätten Apple och Googles marknadsdominans, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

"Många brittiska företag och webbutvecklare berättar för oss att de känner att de hålls tillbaka av restriktioner som fastställts av Apple och Google", uppgav Sarah Cardell, tillförordnad vd för CMA. "Vi planerar att undersöka om de farhågor vi har hört är berättigade och i så fall identifiera steg för att förbättra konkurrensen."

Beslutet följer även av en tidigare undersökning som drog slutsatsen att Apple och Google "håller alla kort" i det mobila ekosystemet, vilket gör att de kan "utöva struptag över operativsystem, appbutiker och webbläsare".

Resultaten från den studien fann att 97 procent av all mobil webbsurfning i Storbritannien under 2021 skedde på webbläsare som drivs av Apples Safari eller Googles Chrome. Respondenter i studien lyfte även fram hur Apple begränsar möjligheter via App Store.

I ett uttalande sa Apple att de kommer fortsätta att engagera sig konstruktivt med CMA för att förklara hur deras tillvägagångssätt främjar konkurrens och valmöjligheter.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt