Tydligt skifte mot pessimism på svenska bostadsmarknaden - Mäklarpanelen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tydligt skifte mot pessimism på svenska bostadsmarknaden - Mäklarpanelen

Tydligt

Den klara fördelen för säljare har nu förbytts till en klar fördel för köpare. Det visar Fastighetsbyråns senaste undersökning Mäklarpanelen. Marknaden präglas av osäkerhet vilket gör att köpare och säljare inte möts.

Mäklarna är numera också pessimistiska kring prisnivåerna. Kåren hos Fastighetsbyrån, som är den största mäklarfirman i Sverige, räknar med nedgångar om 5 till 10 procent för hus.

- Det är en relativt dramatisk och snabb förändring vi haft, framförallt de senaste veckorna. Det kan närmast liknas vid reaktionen efter Lehman Brothers fall i början av finanskrisen. Efter en väldigt het marknad de senaste åren skapar nu kriget, inflationen, räntehöjningar och börsoro en stor osäkerhet. Bostadskonsumenter vet inte vad de kan vänta sig av marknaden nu, och framåt, vilket gör att många väljer att avvakta, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar.

På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 3,74 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 6,21 när samma fråga ställdes i slutet av april och 7,54 i juni 2021. I Stor-Stockholm har siffran fallit från 6,19 i april till låga 2,49 nu i juni.

De flesta av mäklarna tror nu också på en nedgång i bostadsrättspriser i år. 37 procent tror på en nedgång om 5 procent och 26 procent tror på en kapning med 10 procent. 30 procent av mäklarna tror på oförändrade priser.

När det gäller villor tror 42 procent av mäklarna på oförändrade priser medan 32 procent tror på en nedgång med 5 procent och 17 procent tror på en nedgång med 10 procent. Stor-Stockholm sticker här ut. Där tror 90 procent av mäklarna på fallande priser.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt