Västra Hamnen vill växa i Danmark - vi lever nu som vi lär - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Finwire / Börskollen

Västra Hamnen vill växa i Danmark - vi lever nu som vi lär - vd

Corporate finance-firman Västra Hamnen ringer inom kort i börsklockan.

“Det känns bra. Vi lever nu som vi lär. När vi talar med våra kunder lyfter vi fram att en notering är bra, och då är det klart att det är bra om vi själva också är noterade”, säger vd Oscar Ahlgren till Finwire.

Västra Hamnen grundades 2005 och har under åren gjort totalt 23 noteringar. Idag står företaget på flera ben och kontor finns etablerade i såväl Malmö som Köpenhamn. Fokus framöver är att växa på den danska marknaden. Marknaden för mindre bolag växer starkt på andra sidan sundet.

“Det är en väldigt intressant marknad Danmark. Det händer mycket och det finns en stark vilja från många parter, exempelvis politiskt, att utveckla finanssektorn. Vi tror att vi kan stärka vår position framöver på den danska marknaden”, säger Oscar Ahlgren.

“Många svenskar förstår nog inte att Sverige har en helt annan historik med ett aktivt fondsparande privat tex samt stora satsningar som allemansfonder samt ISK. Danmark har traditionellt varit mer obligationer, men marknaden ändras nu. Vi får mycket högkvalitativa propåer från danska bolag och ser stora möjligheter framgent”, fortsätter han.

I och med att Västra Hamnen blir noterat kan företaget också enklare förvärva rivaler. Ahlgren har inga danska rivaler på sin radar just nu.

“Däremot kan det vara intressant för oss att förvärva något i Stockholm så att vi har en marknadsnärvaro där också”, säger han.

Några planer på att ändra strategin i och med noteringen finns inte vid huvudkontoret i Malmö. Fokus är fortsatt på mindre företag.

“Vi märker att vissa av våra konkurrenter rör sig uppåt och vill ta större emissioner. Vi gillar småbolagen och kommer inte att gå i den riktningen. Vi tror att vi har en väldigt stor och bra marknad i Sverige och Danmark inom vårt segment”, säger han och betonar att det finns runt 1 200 företag att arbeta med i noterad miljö.

Andra aktörer i finanssektorn har vittnat om svårigheter att rekrytera. Ahlgren ser inte de problemen alls just nu.

“Vi är rätt unika och ensamma i vår region. Det är inte svårt för oss att attrahera personer med attraktiva CV:n. Idag arbetar vi nära Lunds universitet och CBS i Köpenhamn”, säger han.

Det har minst sagt varit en skakig start på börsåret. Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 är ned med 16 procent. Millistreams nordiska IPO-index har fallit med 24,6 procent.

Den svajigare börsen har haft en påverkan på Västra Hamnens intäkter och resultat. I det första kvartalet var intäkterna 5,4 miljoner kronor (6,8) och rörelseresultatet 1,3 miljoner kronor (2,5).

Teckningskursen i noteringen är 100 kronor och Västra Hamnen reser 21 miljoner kronor före emissionskostnader. Värderingen är 100 miljoner kronor.

“Det är en bra stämning i organisationen. Börsen är skakig men det kommer att skapas en ny jämvikt när det gäller värderingar och kapitaliseringar, och marknaden kommer inte helt att torka upp även om noteringstrycket kanske går ned något”, säger Oscar Ahlgren. Han bedömer att företag som har långt till lönsamhet kan få det tuffare framöver.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Västra Hamnen

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Västra Hamnen

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt