Nyhet

Västra Hamnen vill växa i Danmark - vi lever nu som vi lär - vd

Corporate finance-firman Västra Hamnen ringer inom kort i börsklockan.

“Det känns bra. Vi lever nu som vi lär. När vi talar med våra kunder lyfter vi fram att en notering är bra, och då är det klart att det är bra om vi själva också är noterade”, säger vd Oscar Ahlgren till Finwire.

Västra Hamnen grundades 2005 och har under åren gjort totalt 23 noteringar. Idag står företaget på flera ben och kontor finns etablerade i såväl Malmö som Köpenhamn. Fokus framöver är att växa på den danska marknaden. Marknaden för mindre bolag växer starkt på andra sidan sundet.

“Det är en väldigt intressant marknad Danmark. Det händer mycket och det finns en stark vilja från många parter, exempelvis politiskt, att utveckla finanssektorn. Vi tror att vi kan stärka vår position framöver på den danska marknaden”, säger Oscar Ahlgren.

“Många svenskar förstår nog inte att Sverige har en helt annan historik med ett aktivt fondsparande privat tex samt stora satsningar som allemansfonder samt ISK. Danmark har traditionellt varit mer obligationer, men marknaden ändras nu. Vi får mycket högkvalitativa propåer från danska bolag och ser stora möjligheter framgent”, fortsätter han.

I och med att Västra Hamnen blir noterat kan företaget också enklare förvärva rivaler. Ahlgren har inga danska rivaler på sin radar just nu.

“Däremot kan det vara intressant för oss att förvärva något i Stockholm så att vi har en marknadsnärvaro där också”, säger han.

Några planer på att ändra strategin i och med noteringen finns inte vid huvudkontoret i Malmö. Fokus är fortsatt på mindre företag.

“Vi märker att vissa av våra konkurrenter rör sig uppåt och vill ta större emissioner. Vi gillar småbolagen och kommer inte att gå i den riktningen. Vi tror att vi har en väldigt stor och bra marknad i Sverige och Danmark inom vårt segment”, säger han och betonar att det finns runt 1 200 företag att arbeta med i noterad miljö.

Andra aktörer i finanssektorn har vittnat om svårigheter att rekrytera. Ahlgren ser inte de problemen alls just nu.

“Vi är rätt unika och ensamma i vår region. Det är inte svårt för oss att attrahera personer med attraktiva CV:n. Idag arbetar vi nära Lunds universitet och CBS i Köpenhamn”, säger han.

Det har minst sagt varit en skakig start på börsåret. Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 är ned med 16 procent. Millistreams nordiska IPO-index har fallit med 24,6 procent.

Den svajigare börsen har haft en påverkan på Västra Hamnens intäkter och resultat. I det första kvartalet var intäkterna 5,4 miljoner kronor (6,8) och rörelseresultatet 1,3 miljoner kronor (2,5).

Teckningskursen i noteringen är 100 kronor och Västra Hamnen reser 21 miljoner kronor före emissionskostnader. Värderingen är 100 miljoner kronor.

“Det är en bra stämning i organisationen. Börsen är skakig men det kommer att skapas en ny jämvikt när det gäller värderingar och kapitaliseringar, och marknaden kommer inte helt att torka upp även om noteringstrycket kanske går ned något”, säger Oscar Ahlgren. Han bedömer att företag som har långt till lönsamhet kan få det tuffare framöver.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Västra Hamnen

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Västra Hamnen

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt