Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Volkswagen

Volkswagen undersöker börsnotering av Porsche - kan bli en av världens största noteringar

Tyska fordonsjätten Volkswagen och dess största ägare Porsche Automobil SE presenterade på torsdagen information om en möjlig börsnotering för lyxbilstillverkaren Porsche, en notering som kan komma bli en av världens största. Det skriver Reuters och framgår även av ett pressmeddelande.

Inga slutgiltiga beslut förklaras ha tagits. Vid en notering skulle Porsches aktiekapital delas upp till hälften genom preferensaktier, och resterande del i stamaktier. Omkring 25 procent av preferensaktierna skulle släppas ut på marknaden.

Vid en värdering om 90 miljarder euro skulle det resultera i tillgängliga aktier värda mer än 20 miljarder euro.

Enligt ramavtalet som publicerats skulle ägarbolaget Porsche Automobil SE köpa 25 procent av aktierna plus en stamaktie i Porsche AG från Volkswagen, till en premie om 7,5 procent av teckningskursen för preferensaktierna.

Volkswagen föreslog även att aktieägarna ska få 49 procent av bruttointäkterna som biltillverkaren genererar vid en försäljning av aktierna - om de beslutar sig för att gå vidare med noteringen.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Porsche

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt